Vesti

EULEX: Povratak Srba u KPS značajan korak za Kosovo

EULEX misija na Kosovu pozdravila je povratak Srba u KPS policiju naglašavajući da je to značajan korak ka stvaranju multietničke policije. U saopštenju EULEX-a dostavljenom KIM radiju navodi se da će povratak Srba u KPS doprineti stvarnju policije koja će biti u «službi bezbednosti svih zajednica na Kosovu, uključujući i srpsku». «Pozdravljamo povratak policijskih službenika srpske nacionalnosti. EULEX bi takođe želeo da pohvali policijske službenike srpske nacionalnosti koji su ostali na svojim radnim mestima, na njihovoj profesionalnosti i želji da održe red i mir u svojim oblastima uprkos političkim pritiscima», kaže se u saopštenju EULEX-a dostavljenom KIM radiju. Juče je istekao rok za povratak Srba u službu i prema podacima KPS-a na svoja radna mesta vratilo se 307 Srba. Oni su napustili KPS 17-og februara nprošle godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosvova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018