Vesti

Gračanica bez struje do daljnjeg

U Medija centru u Čaglavici danas je održana debata na temu “Problem električne energije na Kosovu”. Na debati su učestovali ministarka za energetiku i rudarstvo Justina Široka Pula, ministar za rad i socijalnu zaštitu Nenad Rašić i direktor Kosovske elektroenergetske korporacije, Arben Đukaj. Na pitanje novinara kada će Gračanici biti uključena struja, Đukaj je kazao da meštani nisu hteli da ispoštuju prethodni dogovor koji je KEK postigao sa predstavnicima sela i da će struju dobiti onog trenutka kad se sa KEK-om potpišu ugovori o plaćanju električne energije. Ministarka za energetiku i rudarstvo Justina Široka Pula kaže da je politika ovog ministarstva da se sa KEK-om potpišu ugovori koji za cilj imaju da se na Kosovu pristupi sistemu plaćanja električne energije i izrazila zadovoljsto što je veliki broj Srba potpisao ove ugovore. “Svi oni koji potpišu ugovor dužni su prvo da plate paušalni iznos od 26 evra i radnicima KEK-a dozvole da vrše registraciju brojila, a potom plate mesečno utrošenu električnu energiju”, rekla je Pula. Ona je trenutnu situaciju sa električnom energijom na Kosovu ocenila zadovoljavajućom i napomenula da 80 posto električne energije na Kosovu proizvodi KEK, a da se oko 20 procenata struje uvozi iz regiona. Pula kaže da iz Beograda nije bilo zahteva da Vlada Srbije plati električnu energiju koju Srbi duguju KEK-u. Ministar za rad i socijalnu zaštitu u Vladi Kosova Nenad Rašić, rekao je da je problem sa strujom najspecifičniji u sredinama gde živi srpska zajednica i pozvao Srbe da se uključe u sistem plaćanja struje. Prema njegovim rečima najveći razlog nepotpisivanja ugovora sa KEK-om jesu nejasnoće oko regulisanje starog duga. “U ugovoru postoji stavka koja naglašava mogućnost otpisa starog duga i lično smatram da stari dug neće biti ni u kojoj formi opterećenje za Srbe koji žele da plaćaju struju“, rekao je Rašić. On je obećao da će njegovo ministarstvo svim socijalno ugroženim porodicama na Kosovu mesečno plaćati do 500 kW utrošene električne energije. Međutim direktor KEK-a Arben Đukaj kaže da stari dug za utrošenu električnu energiju neće biti otpisan i da će se njegova otplata rešavati u budućnosti. “Svako domaćinstvo mora plaćati struju, nema opraštanja starog duga”, kazao je Đukaj. Po njegovim rečima na računima će biti evidentiran stari dug, ali na kraju meseca plaćaće se samo količina utrošene električne energije. “Ako se desi da neko dva ili tri meseca nije deo ovakvog sisetema, odnosno ne plati utrošenu struju, automatski će biti zatražena i otplata starog duga”, rekao je Đukaj. On dodaje da naplata električne energije na Kosovu iznosi 95 procenata i najavljuje otvaranje kancelarija za naplatu struje u srpskim sredinama.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017