Vesti

Privremeno obustavljanje selektivnih blokada na prelazima Jarinje i Brnjak

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova na zajedničkoj sednici održanoj u Zubinom Potoku, doneli su odluku o privremenom obustavljanju selektivnih blokada puteva prema administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje. Selektivne blokade protiv Euleks carine održavaće se jednom sedmično i trajaće 24 časa, sve do ispunjenja njihovih zahteva. Skupštine opština zahtevaju od misije Euleks da u narednim danima obustave sve svoje jednostrane aktivnosti u vršenju carinskih postupaka i radnji na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje i da svoje delovanje vrate na prethodni režim bez carinskih aktivnosti. Kako se navodi u zaključcima, opštinski štabovi će koordinirati i donositi zajedničke odluke o daljim vidovima protesta i otpora protiv uspostavljanja carina. U cilju zastupanja stavova i zahteva Skupština opština sa severa Kosova po pitanju carina, kao i eventualnih razgovora sa predstavnicima države Srbije, UNMIK-a i Euleksa, formirano je zajedničko radno telo, kojim predsedava Marko Jaksić, a koje čine jos tri člana: Radašin Kasalović iz Zubinog Potoka, Dobrosav Dobrić iz Zvečana i Goran Lazović iz Leposavića. Skupštine opština očekuju od države, a naročito od Ministarstva za KIM i ministra Gorana Bogdanovića da se u skladu sa svojim javno izrečenim stavovima u medijima, suprostave uspostavljanju i početku naplate carina na administrativnim prelazima, kao i da se, ukoliko se to dogodi, stave na čelo blakade puteva Euleks carinicima. Skupštine opština odbacuju sve akte protiv nepriznate države Kosovo, kao i jednostrane odluke misije Euleks i potvrđuju svoju trajnu privrženost ustavno-pravnom poretku Republike Srbije. Na sednici je bilo prisutno 85, od ukupno 119 odbornika iz četiri opštine. Prihvaćena je inicijativa grupe odbornika da ruski premijer Vladimir Putin bude proglašen za počasnog građanina opština Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018