Vesti

Srbi sa severa traže dogovor sa EULEX-om

Srbi sa severa Kosova blokiraće sutra, na jedan sat, administrativne prelaze Brnjak i Jarinje kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog ponovnog uspostavljanja carinske kontrole na severu Pokrajine. Kosovski Srbi na ovaj korak odlučili su se i pored današnjeg poziva ministra za Kosovo i Metohiju, Gorana Bogdanovića, koji je lokalno rukovodstvo na severu Kosova pozvao na saradnju sa EULEX-om uz podsećanje da je Vlada Srbije dala zeleno svetlo za prisustvo te misije na Kosovu. Predsednik SO Zvečan, Dobrosav Dobrić, kazao je za Kontakt plus radio iz Kosovske Mitrovice da su osnovni zahtevi štrajkača da misija EULEX odmah prekine sve svoje aktivnosti vezane za naplatu carinskih dažbina na prelazima Jarinje, nadomak Leposavića i Brnjak, u blizini Zubinog Potoka. ”Tražimo da se što hitnije postigne dogovor sa međunarodnim predstavnicima i nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije u vezi načina plaćanja poreskih obaveza, a u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Ukoliko se ti zahtevi ne ispune protesti će biti radikalizovani i trajaće duže od sat vremena dnevno”, kazao je Dobrić. Osvrćući se na poziv ministra za KiM, Gorana Bogdanovića, da Srbi sarađuju sa EULEX-om, Dobrić je istakao da su protesti Srba opravdani ali i da su predstavnici opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica za saradnju i dogovor. Protest, na kome bi trebalo da pored građana, učestvuju i privrednici sa severa Kosova i predstavnici tamošnjeg lokalnog rukovodstva, je najavljen za sutra.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017