Browsing: Vesti

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavio se audio snimak na kome se, navodno, čuje zamenik kosovskog ministra za zajednice i povratak Radoica Radomirović kako drugim licima govori da se usele u stanove izgrađene sredstvima Vlade Srbije u Leposaviću jer će isti biti uknjiženi na Opštinu Leposavić kada ona počne da fukcioniše. Radomirović za Kim radio nije želeo da komentariše sporni snimak, rekavši da „nema vremena za nas“. Srpska lista, s druge strane zahteva da on bude pozvan na odgovornost.

Svi učesnici današnjeg okruglog stola na temu “Kosovo i Metohija između okupacije i izdaje” složili su se da bi protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića trebalo pokrenuti krivični postupak zbog, kako su kazali, njegovog doprinosa da ta teritorija postane suverena i nezavisna država.

Ishod referenduma za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova bio je očekivan, a isti je organizovan tako da doživi neuspeh, smatra politički analitičar Ognjen Gogić. Ističe da je otpor Srba slomljen, te ne očekuje novu krizu nakon bojkota.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je nevećinske zajednice na Kosovu da se registruju u okviru popisa stanovništva koji je počeo pre dve nedelje. “Nevećinske zajednice su vrednost i identitet naše države. Naše društvo je bogato jer ste i vi deo njega. Prema tome ne oklevanjte, registrujte se”, poručuje Kurti putem poruke na Fejsbuku.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je današnja sednica Saveta bezbednosti UN u Njujorku, koja je posvećena šestomesečnom izveštaju o situaciji na Kosovu, još jedna prilika da predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakne sve temeljne principe za koje se zalaže Srbija, kao i da ukaže na sve probleme sa kojima se Srbi suočavaju na Kosovu.

U okviru obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u Gračanici će se 2. maja održati prva manifestacija „Vaskršnje čarolije“. Osnivač i realizator manifestacije je Turistička organizacija Gračanice (TOG) u saradnji sa Opštinom Gračanica.

Izložba „Prolećni salon“ Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije (ULUKiM) biće otvorena u sredu, 24. aprila 2024. godine u 20.00 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Vlada Kosova je u saopštenju za javnost izrazila žaljenje zbog slabog odziva na jučerašnjem glasanju i zahvalila „onima koji su iskoristili svoje demokratsko i zakonsko pravo“. „Svesni smo prilika u četiri opštine na severu Kosova, a posebno velikog pritiska vlasti Beograda na građane, kosovske Srbe u ovim opštinama. Rezultati jučerašnjeg glasanja pokazuju da nema volje za smenom aktuelnih predsednika“, navedeno je.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je u emisiji Slobodno srpski da je odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) da preporuči Komitetu ministara SE prijem Kosova u tu najstariju panevropsku organizaciju očekivana i normalna stvar, jer je ono već članica Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih.

Na centralnom Kosovu se očekuje smena sunca i oblaka, maksimalna temperatura do 17 stepeni.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da su bojkotom referenduma za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova Srbi odbili da učestvuju u farsi.