Vesti

V. Hoča: Restauracija Kule Lazara Kujundžića

U Velikoj Hoči u toku je restauracija, konzervacija i revatilizacija Kule Lazara Kujundžića, javlja novinarka Olivera Radić. Restauracija ovog važnog spomenika kulture u Velikoj Hoči odvija se po projektu Pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Priština, sa sedištem u Leposaviću i uz donaciju švedske organizacije CHVB (Kulturno nasleđe bez granica). Projekat obuhvata izgradnju zida oko ovog memorijalnog centra, drenažu, zaštitu fasade od vlage, pucanja i propadanja, a planirano je i da se u objekat uvede električna energija. Izvođač svih radova, koji su počeli u martu ove godine, je građevinska firma “Gigant” iz Velike Hoče u kojoj je zapošljeno oko dvadeset omladinaca iz ovog mesta. Kula Lazara Kujundžića predstavlja karakterističan primer stambeno-odbrambene kuće ovoga kraja. Obnovljena je 1936. godine i pretvorena u spomen - kulu. Ona je mauzolej komitskog vođe Lazara Kujundžića i njegovih komita boraca za oslobođenje južne Srbije, koji su se iz ove kule, na Spasovdan 31. maja 1905. godine, do poslednjeg metka borili protiv moćne turske sile. Sarkofag s posmrtnim ostacima ubijenih komita nalazi se u prizemlju kule. Od 2005. godine kada je obeležena stogodišnjica od pogibije Lazara Kujundžića i njegovih komita, Ministarstvo Kulture Republike Srbije obeležava manifestaciju “Dani Lazara Kujundžića” koja se svake godine održava u Velikoj Hoči, u okviru koje se istaknutim ličnostima iz oblasti kulture dodeljuje nagrada “Lazar Kujundžić”.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017