Vesti

H. Tači: Varvarstvo nije u tradiciji Kosovara. Priča o srušenim pravoslavnim grobljima preuveličana

Premijer Kosova Hašim Tači u intervjuu datom za emisiju Politika na Kim radiju, kaže da je neophodna saradnja sa svim zemljama u regionu, pa i sa Srbijom, ali samo na osnovu uzajamnog priznavanja jer ni Kosovo, kako je naglasio, još nije priznalo Srbiju. “Poštujem legitimni interes Beograda za Srbe na Kosovu. Mislim da se mojim eventualnim susretima sa predsednikom Tadićem ne treba čuditi. Mi smo se već sretali u Briselu, Njujorku i Beču. Saradnja nikom neće štetiti”, rekao je Tači. Pitanje dugovanja Kosova prema Srbiji rešavaće se u budućnosti, jer Tači očekuje da će Kosovo ubrzo postati član još nekih svetskih finansijskih institucija. ”Najvažnije je da je Kosovo sada deo Međjunarodnog monetarnog fonda. Ovih dana će doći do potvrde našeg članstva u Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i ostalim međunarodnim finansijskim institucijama”, poručuje premijer Kosova. Dok sve zemlje u regionu pogađja svetska ekonomska kriza, Tači tvrdi da na Kosovu takvih problema nema. “Kosovo je ove godine jedina zemlja gde investitori dolaze. U Srbiji se plate radnika smanjuju, na Kosovu se povećavaju. U Srbiji se udaljavaju investitori, a na Kosovo dolaze. Ljudi radna mesta gube u Crnoj Gori, u Makedoniji, dok Kosovo beleži privredni rast”, objasnio je on. Hašim Tači je ponovo pozvao raseljene Srbe da se vrate, ali i da zvanični Beograd ne politizuje to, kako kaže, pre svega humanitarno pitanje. Na opasku da se situacija u Pokrajini nije značajno promenila, jer se još uvek ruše pravoslavna groblja, Tači odgovara: “To je relativno. Varvarstvo nije u tradiciji Kosovara. Mislim da je čitava priča nepotrebno dramatizovana i preuveličana. ” Premijer Kosova takođe ističe da korupcije u njegovoj Vladi nema i da dezinformacije o tome zlonamerno šire beogradski mediji. Vlada Kosova će ubuduće odobravati samo privatne posete srpskim zvaničnicima, a svaka poseta sa političkim motivima biće, kao i do sada zabranjena, naglašava Tači.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017