Vesti

Sami Kurteši imenovan za novog ombudsmana na Kosovu

Skupština Kosova je danas imenovala Samija Kurtešija za novog ombudsmana. Mesto ombudsmana na Kosovu je bilo upražnjeno tri godine. Šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Verner Almhofer, pozdravio je odluku Skupštine Kosova o imenovanju ombudsmana i kazao da veruje da će Kurteši poboljšati rad jedne tako važne institucije. „Želeo bih da čestitam Skupštini na današnjem imenovanju. Verujem da će Sami Kurteši dodatno poboljšati rad veoma važne Institucije ombudspersona i da će nastaviti njen rad na nezavistan način, oslobođen bilo kakvog političkog uticaja“ - rekao je Almhofer. „Takođe se nadam, da će Sami Kurteši zahvaljujući svom angažovanju steći poverenje svih zajednica na Kosovu. “ Od odlaska međunarodnog zaštitnika građana decembra 2005. godine, Instituciju ombudsmana na Kosovu vodio je vršilac dužnosti zaštitnika građana Hilmi Jašari. „Angažovanje i posvećenost Hilmija Jašarija predstavljali su pokretačku snagu tokom prethodnih godina. Zaštitnik građana kojeg je imenovala Skupština, imaće mogućnost da nastavi već započeti rad, “ rekao je Almhofer. Institucija ombudspersona na Kosovu ima mandat da istražuje navodne slučajeve kršenja ljudskih prava i zloupotreba vlasti od strane javnih institucija. Ova institucija takođe vrši istrage, objavljuje izveštaje, pruža pravne usluge i zastupa građane.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017