Vesti

A. Gaši: Nema razloga za strah od hemoragične groznice

Iako je tokom prošle nedelje u Kliničko - bolničkom centru u Prištini preminuo jedan bračni par od hemoragične groznice u kosovskom Ministarstvu zdravlja kažu da nema razloga za strah. Ministar zdravlja u Vladi Kosova Aljuš Gaši u izjavi za KIM radio je potvrdio da je bračni par iz Mlečana, kod Mališeva preminuo od hemoragične groznice, kao i to da je njihova ćerka zaražena i da se nalazi u Kliničko-bolničkom centru u Prištini. On je dodao da su se i ranijih godina na Kosovu javljali slučajevi zaraženih hemoragičnom groznicom te da razloga za strah nema. “Hemoragična groznica na Kosovu nije neka novost. Prvi slučajevi su zabeleženi 1954. bilo je zaraženih slučajeva i 90-ih godina, a nakon 2001. svake godine se javi po neko sa takvim simptomima. U poređenju sa 2000. ili 2001. godinom broj zaraženih je ove godine deset puta manji. Epidemiolozi rade u saradnji sa primarnom zdravstvenom službom. I u Univerzitetskom kliničko-bolničkom centru na infektivnoj klinici imamo dobre specijaliste koji tamo rade godinama i koji poznaju simptome i bolest. Razloga za strah nema, ljudi u ugroženim područjima se moraju čuvati i svakodnevno sami kontrolisati svoje telo. Ukoliko primete neki sumnjivi ubod insekta trebaju se odmah javiti lekaru, ” kaže Gaši. S obzirom da hemoragičnu groznicu prenose krpelji najugroženiji su oni koji rade na polju. Stević Uroš iz Gračanice okopava kukuruz i kaže da se ne boji krpelja, jer bez obzira na to da li ih ima ili nema, kaže da zemlja mora da se obrađuje. “Bilo je krpelja ranije, poslednjih godina ja ih nisam viđao. Čuo sam na televiziji da se govori o toj groznici ali ja se ne bojim. Šta i da ih ima, pa zemlja mora da se obrađuje”, kaže Stević. Epidemiološke službe dvanaest kosovskih opština ugroženog područja rade na tome da do epidemije ne dođe. U zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama južno od Ibra ne postoji ni jedan epidemiolog. Upošljen je samo jedan infektolog koji dolazi s vremena na vreme.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017