Vesti

Srbi sa severa Kosova na pola sata blokirali put za EULEX vozila

Meštani Leposavića i Zubinog Potoka i privrednici ovog regiona selektivno su jutros na pola sata blokirali saobraćajnice Ribariće-Kosovska Mitrovica i Kosovska Mitrovica-Raška protiveći se na taj način uspostavljanju carinske kontrole između Srbije i severa Kosova. Sva vozila osim vozila EULEX-a saobraćala su u vreme blokade nesmetano. Predstavnik privrednika iz Zubinog Potoka, Rade Utvić, izjavio je Kontakt plus radiju da su postupci EULEX carine štetni za privredu severnog Kosova i za srpski narod na Kosovu te da imaju i političku dimenziju jer se uspostavlja carina između severa pokrajine i ostatka Srbije. „Mi smo već EULEX-u obrazložili da je to štetno pitanje za privredu severa Kosova i da narod ne prihvata carinu jer smatramo da je Kosovo deo Srbije. Želimo da dogovorom nađemo rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za EULEX i za srpsku zajednicu i za Republiku Srbiju“, rekao je Utvić. On naglašava da se privrednici ali i predstavnici lokalne vlasti zalažu protiv šverca i organizovanog kriminala ali da ova borba ne može biti izgovor za uspotavljanje carine između severa pokrajine i Srbije. „Od nadležnih organa Srbije i predstavnika međunarodne zajednice tražimo da se protiv eventualnih izvršilaca preduzmu adekvatne mere“, rekao je Utvić. Predstavnici kriznog štaba u toku sutrašnjeg dana odlučiće o narednim koracima.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017