Vesti

EULEX: Postoji plan o otvaranju suda u južnom delu K. Mitrovice

EULEX misija, koja je na Kosovu uspostavljena pre šest meseci, deluje punim kapacitetom a pravosuđe je oblast u kojoj ima najviše problema, rečeno je danas u Prištini na konferenciji za novinare koju je organizovalo odeljenje pravosuđa pri EULEX-u. Alberto Perduca, šef komponente pravosuđa izjavio je da postoje tri ključna cilja u njihovom radu a to su ratni zločini, organizovani kriminal i korupcija i pitanje nestalih i kidnapovanih lica. On navodi da je do sada urađeno dosta ali zbog izostanka potpune dokumentacije često izostaju i rezultati. Perduka kaže da je pitanje rada suda u severnom delu Kosovske Mitrovice spor i težak proces koji se ne može rešiti brzo i da je zato saradnja zajednica neophodna. “Mi ne možemo zaboraviti da 10 meseci nakon proglašenja nezavisnosti ovaj sud nije radio. Kada su naše sudije i tužioci potom ušli u sud ništa nije funkcionisalo. Svi to znamo i tu činjenicu ne možemo ignorisati. Naše sudije su tamo počele da rade pod veoma teškim okolnostima a ipak uspeli smo da održimo tri suđenja”, rekao je Perduka. On je najavio da postoji i idejni projekat o otvaranju suda u južnom delu Kosovske Mitrovice. “Radimo na tom projektu kako bismo imali sud na obe strane grada i kako bi sudije i tužioci EULEX-a mogli da fokusiraju svoj rad u svim segmentima pravosuđa. Taj projekat tek treba da se razmatra”, rekao je Perduka. Predstavnici odeljenja pravosuđa EULEX-a izbegli su odgovor na pitanje o stepenu korupcije u javnim preduzećima i institucijama kao i u vrhu Vlade Kosova navodeći da se pažljivo radi na svim slučajevima vezanim za korupciju i da postoje dokumenta koja nose oznaku “poverljivo” zbog, kako navodi Alberto Perduka, “zaštite pojedinaca i u interesu istrage”.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017