Vesti

Paroh Slobodan Trajković: Na groblju u Vidanju oskrnavljeni su svi spomenici

U Vidanju kod Kline tokom proteklog vikenda nepoznata lica su oskrnavila sve spomenike na groblju. Paroh Slobodan Trajković u izjavi za KIM radio kaže da na ovom groblju tenutno nema ni jedan spomenik koji nije oskrnavljen. “Naše groblje je skrnavljeno po ko zna koji put. Planirali smo da groblje ogradimo, da popravimo spomenike koji se mogu popraviti, ali kada su juče meštani otišli da to pogledaju imali su šta i videti, svi spomenici su bili uništeni. Postoji samo jedan spomenik koji nije porušen, ali je i on oskrnavljen, na slici pokojnika su iskopane oči. ” Otac Slobodan smatra da je ovo još jedna poruka koja pokazuje da Srbi ovde nisu dobro došli i da ih Albanci ne žele za komšije. ” Tačan broj oskrnavljenih spomenika je teško utvrditi, jer je groblje zaraslo u korov i teren je nepristupačan. Šef kancelarije za zajednice u Klini Milorad Šarković kaže da su planirali čišćenje groblja i da su tu došli sa ljudima iz OSCE-a kada su primetili da je groblje potpuno uništeno. On dodaje da ovakvi incidenti utiču na dalje planove povratnika koji su se tu vratili. “Sve ovo utiče nepovoljno na ljude. Taman se stekne utisak da se stvaraju neki uslovi za život, nešto se desi, ljudi se uplaše, razočaraju… Gube nadu… Ranjena nam je duša ovde, ” kaže Šarković. U Vidanju trenutno živi oko sedamdesetak Srba povratnika. Vratili su se 2005. godine kada je za njih obnovljeno pedesetak kuća.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017