Vesti

Međunarodni dan deteta na Kosovu i Metohiji

Arbena Kuriu, zvaničnik za medije pri UNICEF-u, izjavila je za KIM radio povodom Medjunarodnog dana deteta da je najizraženiji vid kršenja dečijih prava u Pokrajini nasilje u školama, zatim sledi zlostavljanje dece kao i loša zdravstvena zaštita. ”Naše studije pokazuju da postoji visok nivo nasilja u školama. Deca su izložena psihičkom i fizičkom nasilju. Prema statistikama, čak 70 odsto dece suočeno je sa nasiljem od strane svojih vršnjaka. Roditelji često misle i da je fizičko kažnjavanje dece u redu i da to ne predstavlja vid nasilja i kršenje dečijih prava. Takođe, zdravstvena zaštita nije na nivou na kome bi trebala da bude, posebno u selima gde meštani nemaju pristup javnim zdravstvenim ustanovama pa moraju da idu u privatnu kliniku što je skupo, a za socijalno ugrožene plaćanje bolničkih troškova u privatnim klinikama gotovo je nemoguće”, kazala je Kuriu. Deci na Kosovu i Metohiji često je uskraćeno pravo na slobodu kretanja slobodu govora, pravo na ravnopravnost i odrastanje u miru i toleranciji. Jovana Ivić iz Kišnice, kod Gračanice, od rođenja boluje od cerebralne paralize. O njoj vode računa otac i baka jer je kao jednomesečna beba ostala bez majke. Jovica Ivić, otac osmogodišnje devojčice, kaže da je Jovani uskraćeno gotovo sve, a posebno pravo na lečenje. “Mom detetu je uskraćeno pravo na lečenje jer iako je grad na svega par kilometara ona ne može, zbog loše bezbednosne situacije, da se leči u Prištini. Jovana ne zna šta je grad. Živi na selu, nikada nije bila u pozorištu, bioskopu, nigde”, kaže Jovica. On dodaje da, iako ispunjava sve uslove, Jovana prima nepotpunu socijalnu pomoć, što je ujedno i jedini prihod porodici Ivić. “Iako bi po zakonu trebala da prima 100 odsto, Jovana je dobila nepotpunu soocijalnu pomoć. Kada sam bio da priložim dokumenta rekli su mi da će se tek 2010. godine vršiti revizija, tako za sada ne znam kome bih mogao da se obratim za pomoć”, kazao je Jovica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017