Vesti

Situacija u Kosovskom Pomoravlju jutros mirna. U sukobima juče povređeno 20 ljudi

Više od dvadeset osoba, Srba i pripadnika KPS-a teže je ili lakše povređeno, a petoro Srba, među kojima i jedna žena je privedeno u sukobima koji su juče izbiili u Kosovskom pomoravlju prilikom pokušaja Srba da blokiraju magistralni put Gnjilane-Bujanovac nezadovoljni višenedeljnim isključenjem struje. Sukobi Srba sa policijom izbili su u blizini sela Donje Korminjane kod administrativnog prelaza Končulj. Saobraćaj na relaciji Gnjilane - Bujanovac nije u blokadi, a situacija je, posle sinoćnjeg sukoba, jutros mirna, potvrdio je KIM radiju portparol KPS policije u Gnjilanu Ismet Hašani. On je kazao da je u sinoćnjim nemirima, teže povređen jedan, a lakše 19 policajaca. Oni su, prema navodima policije, na pripadnike KPS-a bacali kamenice, flaše i druge predmete. Protest je u večernjim satima prerastao u sukob. Više od deset Srba povređeno je u sukobima sa policijom a teže su povređeni Milan Jovanović iz Raniluga i Stojan Stanković iz Korminjana. Protest Srba počeo je juče oko 16 časova. Policija je pokušala da spreči blokadu saobraćaja na magistralnom pravcu Gnjilane - Bujanovac, što je iritiralo okupljene Srbe. Glavni motiv okupljanja Srba je bio skretanje pažnje šire javnosti na problem sa strujom. Srbi iz 14 sela Kosovskog Pomoravlja skoro su mesec dana bez struje. Oni odbijaju da plaćaju struju, očekujući da Beograd reši ovaj problem, koji bi podrazumevao da u ovom kraju distribuciju i naplatu računa za struju obavlja Elektroprivreda Srbije, a ne Kosovska elektroenergetska korporacija. Hašani kaže da su jutros pojačane mere bezbednosti i broj pripanika KPS-a na terenu ali da je trenutna situacija mirna.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017