Vesti

Meštanima Orahovca i Velike Hoče isključena struja

Radnici Kosovske elektroenergetske korporacije isključili su juče struju meštanima Velike Hoče i Orahovca, u delu grada gde žive Srbi, javlja Fokus radio. Tim povodom održan je sastanak meštana sa predstavnicima lokalne kancelarije. Predsednik lokalne samouprave, Milorad Šorić, rekao je za Radio Fokus da mu je iz Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiji sugerisano da se odluka o plaćanju struje prihvati. ”U razgovoru sa predsednikom Koordinacionog centra, Zvonimirom Stevićem, između ostalog, je rečeno da mora da se prihvati ono što su prihvatile Opština Lipljan, Goraždevac, Peć i Vučitrn, odnosno da se plati račun u iznosu od 26 evra po domaćinstvu i potpiše ugovor, ” kazao je Šorić. On dodaje da plaćanje starog duga mora da se isključi. Šorić je na sastanku pozvao Srbe, koji žive u gornjem delu Orahovca, da prihvate ovu odluku i plate struju. Direktor lokalne kancelarije Slaviša Kolašinac je rekao da će u slučaju pozitivnog rešenja o plaćanju struje KEK zaposliti jednog ili dva radnika srpske nacionalnosti, kako bi se otklonile sumnje o prevari. ”U slučaju pozitivnog odgovora građana imamo pravo da za inkasanta imenujemo jednog Srbina za Orahovac, a kasnije i za Veliku Hoču. Na taj način neće biti nikakvih prevara, ” kazao je Kolašinac. On dodaje da se obaveza oko plaćanja struje mora prihvatiti jer ne sme ugroziti opstanak i ostanak preostalih Srba u Orahovcu, a ukoliko dođe do prevare odluka o plaćanju struje, kako je kazao, uvek može da se poništi.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018