Vesti

Produžen konkurs za opštinske pripremne timove za decentralizaciju

Konkurs za opštinske pripremne timove za sprovođenje procesa decentralizacije je produžen do 15. maja, saopštilo je Ministarstvo za administraciju lokalne uprave. U saopštenju dostavljenom KIM radiju navodi se da se konkurs produžava u cilju sprovođenja procesa decentralizacije i reforme lokalne uprave na Kosovu i za sprovođenje odluke o osnivanju novih opština Severna Mitrovica, Gračanica, Klokot, Ranilug i Parteš, kao i proširenju opštine Novo Brdo. Odluka da se produži konkurs je doneta usled povećanog interesovanja velikog broja kandidata, čak i nakon roka za podnošenje prijava. Odluka je doneta u saradnji sa Međunarodnom civilnom kancelarijom (ICO). U saopštenju dostavljenom KIM radiju se precizira da je do sada primljeno 296 prijava za radno mesto - član opštinskog pripremnog tima. Dodaje se da će članovi opštinskih pripremnih timova biti imenovani od strane Međunarodne civilne kancelarije i Ministarstva za administraciju lokalne uprave u konsultaciji sa lokalnim zajednicama u novim opštinama. Glavni zadaci članova Opštinskih pripremnih timova su da koordiniraju, analiziraju i predlažu politike Ministarstvu za administraciju lokalne uprave i Međunarodnoj civilnoj kancelariji u pogledu akcija i priprema za osnivanje novih opština.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018