Vesti

Romi sa KiM tradiocionalno proslavili Đurđevdan

Romi koji žive na Kosovu i Metohiji i ove godine su tradicionalno proslavili praznik Svetog Georgija, u narodu poznatijeg kao Đurđevdan. Kako je Nedzmedin Buzoli iz Lapljeg Sela kazao za KIM radio, za ovaj praznik Romi se pre svega mole za mir i zdravlje. “Simbol ovog praznika je da je zima prestala i da nam dolazi leto. Ovo je naš veliki dan. Đurđevdan je zavet koji moramo ispoštovati. Za ovaj praznik imamo običaj, a po tom običaju moramo da se kupamo u cveću i listovima vrbinog drveta. Tradicija je da se povodom Đurđevdana zakolje jagnje. Kupio sam jagnje na dan Đurđevdana i zaklao ga u ime mira, zdravlja i berićeta. Kupovina jagnjeta za ovaj praznik veoma je važna za Rome, a znam da dosta njih ove godine to sebi nije moglo da priušti”, kaže Nedzmedin. ”Dan posle Đurđevdana svi se okupimo i ostanemo budni celu noć. Ispečemo jagnje pod sačem ili na raznju. Ono što je najbitnije za nas jeste da se družimo i slavimo zajedno”, kaže Nedzmedin. ___________________________________________________________________________________________________ O Rroma andro Kosovo tradiocionaluno ikerna o Herdelezi ___________________________________________________________________________________________________ O Rroma save kerna gjivdipe ano Kosovo hem Metohia hem kava bersh tardicionaluno ikeren e St. Giorgiskro, ano manusha pengjardo sar Herdelezi. Sar vakerla o Nedzmedin Buzoli kotar o Laplie Selo e KIM radiosk, kakale ziseske ka moizen pes maianglal e rahacipnaske hem sascipnaske. “O simboli kale ziseskro sito kai o ivend gjal a o nilai avola. Kava si amaro baro dive. O Herdelezi si zaveti savo shai te respektuina. Kale diveske isiamen tabiati, kidial kai nangjova ano lulugia hem ila e vrbakere kashteskro. Hem te e Herdeleziske chinelpe bakro. Kincom bakro e Herdelezeske ano aval e rahacipnaskro, sascipnaskro hem berekeciskro. O cinipa e bakreskro kakale ziseske but si importantno e Rromenge, gjanav kai but manusha nashti kinle kava bersh”, phenla o Nedzmedin. ”O zis palo Herdelezi savore kidasa amen hem achasa so bari rat. Pekasa e bakres talo sachi hem ko razhiani. Koda so si nai importanto, sito kai kidasa amen hem beshasa kupate”, vakerla o NedzmedinOstale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018