Vesti

U Šilovu održan protest zbog isključenja struje

Nekoliko hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja okupilo se danas na protestni skup u Šilovu, tražeći od Vlade i predsednika Srbije jasne smernice za dalje delovanje u vezi višednevnih isključenja struje. Načelnik kosovskopomoravskog regiona Dragan Nikolić kazao je da je oko 15000 Srba u ovom regionu bez struje. Dodao je da oni nisu protiv plaćanja struje, ali da zahtevaju uvođenje drugog provajdera i kolektivno očitavanje brojila, kao i to da elektro-mrežu u srpskim sredinama održavaju radnici Elektroprivrede Srbije. “To što trenutno oni nama nude oko električne energije nije pravedno i mislimo da je ovaj problem potrebno rešavati uz pomoć naše države, i uz pomoć međunarodnog faktora. Ovo je trenutno životno pitanje Srba na Kosovu i Metohiji, jer preko tih razno-raznih tzv. kosovskih institucija oni žele da vrše pritisak na nas, da nas uvuku u njihov sistem odnosno da nas majorizuju. Mi smo zapravo i opstali na ovim prostorima tako što smo uspeli da organizujemo sebe kroz naše institucije i mi danas nemamo alternative osim da čuvamo i branimo ono što smo proteklih deset godina uspeli da održimo, ” kazao je Nikolić. Na skupu je pročitano pismo koje će biti upućeno predsedniku Srbije Borisu Tadicu, a zatražen je i hitan sastanak sa njim na koji bi se odredile smernice zajedničkog delovanja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018