Vesti

U Šilovu održan protest zbog isključenja struje

Nekoliko hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja okupilo se danas na protestni skup u Šilovu, tražeći od Vlade i predsednika Srbije jasne smernice za dalje delovanje u vezi višednevnih isključenja struje. Načelnik kosovskopomoravskog regiona Dragan Nikolić kazao je da je oko 15000 Srba u ovom regionu bez struje. Dodao je da oni nisu protiv plaćanja struje, ali da zahtevaju uvođenje drugog provajdera i kolektivno očitavanje brojila, kao i to da elektro-mrežu u srpskim sredinama održavaju radnici Elektroprivrede Srbije. “To što trenutno oni nama nude oko električne energije nije pravedno i mislimo da je ovaj problem potrebno rešavati uz pomoć naše države, i uz pomoć međunarodnog faktora. Ovo je trenutno životno pitanje Srba na Kosovu i Metohiji, jer preko tih razno-raznih tzv. kosovskih institucija oni žele da vrše pritisak na nas, da nas uvuku u njihov sistem odnosno da nas majorizuju. Mi smo zapravo i opstali na ovim prostorima tako što smo uspeli da organizujemo sebe kroz naše institucije i mi danas nemamo alternative osim da čuvamo i branimo ono što smo proteklih deset godina uspeli da održimo, ” kazao je Nikolić. Na skupu je pročitano pismo koje će biti upućeno predsedniku Srbije Borisu Tadicu, a zatražen je i hitan sastanak sa njim na koji bi se odredile smernice zajedničkog delovanja.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018