Vesti

Skromna proslava Đurđevdana u romskim kampovima na severu Kosova

U romskim kampovima u severnom delu Kosovske Mitrovice zagađenost olovom predstavlja jedan od najvećih problema. No i pored brojnih problema Romi sa severa Kosova proslavljaju danas Đurđevdan. Fatima Selimi poslednjih 10 godina živi u kampu Osterode sa petoro dece, snahama i unucima. Kaže da se Djurđevdan mnogo lepše proslavljao dok je živela u svom domu. “Kad sam imala moju kuću spremala sam dobro Đurđevdan a sada nemamo ni za život. Primamo neku socijalu i neznamo šta pre da kupimo”, kaže Fatima. Maja Dimić i njen suprug imaju troje dece. U kamp Osterode stigli su iz Novog Sada pre tri godine. Maja kaže da se proslava Đurđevdana razlikuje od porodice do porodice u zavisnosti sa koliko sredstava se raspolaže pa ipak za ovaj dan mora sve da se obezbedi a dobrodošla su zakasnela socijalna primanja. “Kasnila su i sociljalna primanja i dečiji dodatak. Sada je to isplaćeno sakupila sam malo novca pa smo se nekako pripremili za ovaj dan”, rekla je Maja Kontakt plus radiju. Predstavnik kampa Osterode Habib Hajdini kaže da danas Romi na severu Kosova žive još i u kampu Česmin Lug u Kosovskoj Mitrovici i kampu u Leposaviću. Prema njegovim rečima trenutno u kampu Roma Mahala u južnom delu Kosovske Mitrovice živi oko 300 ljudi koi su se vratili pre oko dve godine. On je izrazio nadu da će opština Kosovska Mitrovica izaći u susret Romima i obezbediti im zemljište sobzirom da su Mersi corps i USAID ponudile da finansiraju izgradnju oko 50 kuća za Rome koji žive u kampovima. Iako im je opština u južnom delu Kosovske Mitrovice već nudila zemljište za izgradnju kuća Hajdini kaže da je želja Roma da ostanu u severnom delu grada jer se tu osećaju bezbednije imaju bolje životne uslove i kakvu-takvu mogućnost zarade.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017