Vesti

Brđani: Srbi traže reciprocitet u povratku - 15 srpskih kuća za 15 albanskih

Upotrebom suzavca pripadnici Euleks policije i danas su uspeli su da spreče Srbe iz naselja Brđani u severenom delu Kosovske Mitrovice da se približe tzv. žutoj liniji koja ih razdvaja od Albanaca u ovom naselju. Nakon što su Srbi probili kordon KPS-a EULEX policija je reagovala bacanjem suzavca na Srbe a u tom incidentu nije bilo povređenih. Dvanaesti dan zaredom Srbi su protestvovali iskazujući na taj način protivljenje obnovi kuća čiji su vlasnici Albanci u Brđanima i zahtevajući da se pre povratka Albanaca omogući povratak njihovih sunarodnika na Kosovu. Oni su danas nosili zastave Republike Srbije i majice na kojima je pisalo “dobrodošli na Kosovo i Metohiju teritoriju države Srbije gde se albanski i međunarodni terori ne respektuju”. Jedan od predstavnika Srba iz naselja Brđani, Nebojša Minić, kaže da su Srbi juče predstavniku UNMIK-a za severnu Mitrovicu, Jaroslavu Kozaku, predložili način na koji se može rešiti ovaj problem da kao što je dozvoljeno Albancima da rade na ovoj lokaciji tako isto da se dozvoli i Srbima i da im se omogući ista bezbednost. "Kad budemo dobili zeleno svetlo da počnemo da gradimo kuće mi ćemo prestati sa protestima, iz tog razloga ponudili smo rešenje jedino logično u ovom trenutku a to je da Srbi prestanu sa protestima a za uzvrat da nam daju da i mi radimo. Ako se pravi 15 albanskih onda neka se pravi i 15 srpskih kuća. Ono što daju Albancima neka daju i nama, " kazao je Minić. On dodaje da iz Beograda nisu dobijali nikakve signale osim što se zvanični Beograd protivi i osuđuje ovakav način povratka koji krši osnovne principe. Srbi traže reciproritet u povratku I dogovor sa njima o obovi kuca u severnom delu Kosovske Mitrovice. Pripadnici međunarodnih snaga upotrebili su minulih dana šok bombe i suzavac kako bi sprečili Srbe da se približe kućama na čijoj obnovi rade Albnanci.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017