Vesti

Brđani: Srbi traže reciprocitet u povratku - 15 srpskih kuća za 15 albanskih

Upotrebom suzavca pripadnici Euleks policije i danas su uspeli su da spreče Srbe iz naselja Brđani u severenom delu Kosovske Mitrovice da se približe tzv. žutoj liniji koja ih razdvaja od Albanaca u ovom naselju. Nakon što su Srbi probili kordon KPS-a EULEX policija je reagovala bacanjem suzavca na Srbe a u tom incidentu nije bilo povređenih. Dvanaesti dan zaredom Srbi su protestvovali iskazujući na taj način protivljenje obnovi kuća čiji su vlasnici Albanci u Brđanima i zahtevajući da se pre povratka Albanaca omogući povratak njihovih sunarodnika na Kosovu. Oni su danas nosili zastave Republike Srbije i majice na kojima je pisalo “dobrodošli na Kosovo i Metohiju teritoriju države Srbije gde se albanski i međunarodni terori ne respektuju”. Jedan od predstavnika Srba iz naselja Brđani, Nebojša Minić, kaže da su Srbi juče predstavniku UNMIK-a za severnu Mitrovicu, Jaroslavu Kozaku, predložili način na koji se može rešiti ovaj problem da kao što je dozvoljeno Albancima da rade na ovoj lokaciji tako isto da se dozvoli i Srbima i da im se omogući ista bezbednost. "Kad budemo dobili zeleno svetlo da počnemo da gradimo kuće mi ćemo prestati sa protestima, iz tog razloga ponudili smo rešenje jedino logično u ovom trenutku a to je da Srbi prestanu sa protestima a za uzvrat da nam daju da i mi radimo. Ako se pravi 15 albanskih onda neka se pravi i 15 srpskih kuća. Ono što daju Albancima neka daju i nama, " kazao je Minić. On dodaje da iz Beograda nisu dobijali nikakve signale osim što se zvanični Beograd protivi i osuđuje ovakav način povratka koji krši osnovne principe. Srbi traže reciproritet u povratku I dogovor sa njima o obovi kuca u severnom delu Kosovske Mitrovice. Pripadnici međunarodnih snaga upotrebili su minulih dana šok bombe i suzavac kako bi sprečili Srbe da se približe kućama na čijoj obnovi rade Albnanci.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018