Vesti

Iv de Kermabon: Demonstranti u Brđanima traže razlog za provociranje i sukob

Komentarišući proteste i svakodnevne incidente u Brđanima, šef Euleksa Iv de Kermabon, rekao je da ne razume razlog za stalne sukobe u ovom delu Kosova. “Stalno postavljam sebi to pitanje. Zašto? Stvarno ne razumem. Mi iz međunarodne zajednice vec duže vremena postavljamo to pitanje. Mislim da demonstranti zapravo traže razlog za provociranje i sukob, što nije dobro“, istakao je Kermabon, u intervjuu datom Kim radiju. On dodaje da svi imaju pravo na povratak i da postoje drugi načini za pronalazak rešenja u Brđanima, kao i da je nakon dugo vremena, tokom kojeg su vođeni razni pregovori "sada vreme da se svi, i Srbi i Albanci, vrate svojim kućama". Kermabon je kazao da Euleks tokom sukoba u Brđanima nije koristio preteranu silu, istakavši da će se i dalje nastaviti sa upotrebom suzavca. „Mi ne preterujemo u našim akcijama. Podsećam vas da su najpre demonstranti koristili granate i ostalo oružje. Bilo je dosta pucanja na policiju i pripadnike Euleksa. Zato mislim da mi delujemo veoma pažljivo, koristimo samo suzavac da bismo odbili napade. Mislim da je to normalan način da se deluje protiv nasilnih demonstranata“, rekao je Kermabon. Šef misije Euleksa na Kosovu pozvao je sve, a posebno Srbe da ne naseduju na provokacije ekstremista, koji pokušavaju da nasiljem reše probleme. Kermabon naglašava da sve zajednice trebaju imati poverenje u Euleks, koji predstavlja vladavinu zakona i koji na Kosovu radi u interesu svih zajednica.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018