Vesti

Iv de Kermabon: Demonstranti u Brđanima traže razlog za provociranje i sukob

Komentarišući proteste i svakodnevne incidente u Brđanima, šef Euleksa Iv de Kermabon, rekao je da ne razume razlog za stalne sukobe u ovom delu Kosova. “Stalno postavljam sebi to pitanje. Zašto? Stvarno ne razumem. Mi iz međunarodne zajednice vec duže vremena postavljamo to pitanje. Mislim da demonstranti zapravo traže razlog za provociranje i sukob, što nije dobro“, istakao je Kermabon, u intervjuu datom Kim radiju. On dodaje da svi imaju pravo na povratak i da postoje drugi načini za pronalazak rešenja u Brđanima, kao i da je nakon dugo vremena, tokom kojeg su vođeni razni pregovori "sada vreme da se svi, i Srbi i Albanci, vrate svojim kućama". Kermabon je kazao da Euleks tokom sukoba u Brđanima nije koristio preteranu silu, istakavši da će se i dalje nastaviti sa upotrebom suzavca. „Mi ne preterujemo u našim akcijama. Podsećam vas da su najpre demonstranti koristili granate i ostalo oružje. Bilo je dosta pucanja na policiju i pripadnike Euleksa. Zato mislim da mi delujemo veoma pažljivo, koristimo samo suzavac da bismo odbili napade. Mislim da je to normalan način da se deluje protiv nasilnih demonstranata“, rekao je Kermabon. Šef misije Euleksa na Kosovu pozvao je sve, a posebno Srbe da ne naseduju na provokacije ekstremista, koji pokušavaju da nasiljem reše probleme. Kermabon naglašava da sve zajednice trebaju imati poverenje u Euleks, koji predstavlja vladavinu zakona i koji na Kosovu radi u interesu svih zajednica.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017