Vesti

I danas suzavcem na Srbe iz Brđana

Pripadnici EULEX policije i danas su upotrebili suzavac kako bi sprečili Srbe iz naselja Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, da se približe takozvanoj “žutoj liniji” koja razdvaja Srbe i Albance u ovom naselju. Povređenih nije bilo. Srbi koji već 11 dana protestuju, protiveći se obnovi 5 albanskih kuća u ovom naselju, probili su oko 11 časova kordon Kosovske policijske službe i uputili se ka žutoj liniji, nakon čega je EULEX policija reagovala ispaljujući suzavac. Jedan od predstavnika Srba iz Brđana Siniša Lazić, izjavio je da Srbi neće odustati od mirnih protesta dok se ne postigne dogovor i naglasio da ne vidi razlog za veliku upotrebu sile od strane EULEX-a. ”Treba da se poštuje i naše mišljenje, kao i mišljenje druge zajednice. Ovo je čist primer sile. Mi smo goloruki, pokušavamo da naši protesti budu mirni ali druga strana, odnosno EULEX, koja primenjuje ovakvu silu nad nama, pokušava da nas zastraši. Međutim, taj suzavac nas ne može da uplaši. Suzavac smo mi dobro osetili, svakog dana ga osećamo. Ne znam zašto, jer su naši protesti mirni i mi samo želimo da mirnim putem i dogovorom rešimo ovaj problem. Nijedna kamenica, sa naše strane, nije bačena na policiju”, kaže Lazić. On je dodao da rekonstrukcija 5 albanskih kuća u naselju Brđani predstavlja politički čin iza čega, kako je kazao, stoji EULEX. Protesti se nastavljaju i sutra.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017