Vesti

Ukoliko se nastavi sa sprečavanjem izgradnje kuća u Brđanima, Euleks će i dalje delovati suzavcem

Predstavnici Euleksa deluju u podršci kosovske policije i u koordinaciji sa Kforom, radi očuvanja javnog reda i kako bi bila sprečena dalja eskalacija nasilja u Brđanima, poručeno je danas iz misije Evropske unije povodom najnovijih incidenata u Brđjanima. Portparol Euleksa, Kristofer Lamafalusi kazao je za KIM radio da očekuje da obe zajednice, putem pregovora, nađu mirno rešenje. „Ovde smo da bi zaštitili pravo ljudi na povratak, ukoliko bi Srbi pokušali da se vrate, Euleks bi reagovao na isti način i upotrebio iste mere zaštite. Obe zajednice trebaju da pokušaju da pronađu mirno rešenje, kroz pregovore. Ukoliko ponovo bude pokušaja da se spreči izgradnja kuća, Euleks će i dalje, kao do sada, delovati suzavcem“, istakao je Lamfalusi. Euleks poziva obe zajednice, i srpsku i albansku, na uzdržanost i navodi da ovo pitanje mogu rešiti samo obe strane putem pregovora i dijaloga. Podsetimo, jedan od predstavnika Srba iz naselja Brđani, Siniša Lazić, povređen je danas, tokom protesta Srba u ovom mestu, kada je intervenisala policija Euleksa.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018