Vesti

Intervencijom EULEX-a u Brđanima povređen Srbin

Srbin iz naselja Brđani, Siniša Lazić, povređen je danas tokom protesta Srba u ovom mestu u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je intervenisala EULEX policija. On je prebačen u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitovici. Dr Milka Belović je u izjavi za KIM radio kazala da je Laziću povređeno oko. “Laziću je povređeno oko, nakon naše intervencije pušten je na kućno lečenje. ” Srbi su u Brđanima probili kordon Kosovske policijske službe i uputili se prema tzv. žutoj liniji koja razdvaja Srbe i Albance koji rade na obnovi kuća u ovom naselju, posle čega je intervenisala EULEX policija. Srbi u ovom delu Kosovske Mitrovice protestvuju već više od nedelji dana. Oni traže reciprocitet u povratku tj. da povratak teče kako u južni tako i u severni deo. Oni zahtevaju pomoć međunarodne zajednice kada je u pitanju povratak Srba u južni deo. Pripadnici Euleks policije prisutni su na liniji razdvajanja, u tzv. “žutoj liniji”, a jake snage Kfora prisutne su na okolnim brdima i u gradu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018