Vesti

M. Todorović: Srbija treba da uloži veći napor za rešavanje problema sa strujom

Meštanima sela Gornje Kusce i Stanišor, u Gnjilanskoj opštini, nakon postignutog dogovora sa KEK-om uključena je struja. Predsednik mesne zajednice Gornje Kusce, Ranko Makić, kaže da sa KEK-om nisu potpisivani nikakvi ugovori, već da je dogovoreno isključivo paušalno plaćanje stuje u iznosu od 26 evra za predhodna dva meseca. “O ugovorima nije bilo reči. Potpisivanje ugovora je lična stvar pojedinca. Za sada nema nikakvih prisiljavanja za potpisivanje”, rekao je Makić, u izjavi za Laser radio iz Pasjana. Meštani Gornjeg Kusca i Stanišora bili su bez struje pet dana, a KEK je za danas najavio isključenja svih ostalih sela, u opštini Gnjilane, koja nisu postigla nikakav dogovor za plaćanje električne energije. Predsednik Skupštine opštine Gnjilane, dr Milorad Todorović, kaže da kroz kolektivno i paušalno plaćanje struje KEK pokušava da na bilo koji način uvede srpsku zajednicu u sistem plaćanja struje. “Sve one koji odbiju da plaćaju struju KEK će smatrati ilegalnim potrošačima i uz asistenciju policije bice isključivani sa električne mreže”, kazao je Todorović. On napominje da bi Vlada Srbije trebalo ozbiljnije da pristupi rešavanju problema električne energije na Kosovu i Metohiji. “Iz prostog razloga što su termoelektrane na KiM državna svojina i interes, država treba da uloži više napora za rešavanje ovog problema”, rekao je Todorović, za Laser radio. KEK, međutim, ne popušta u svojim stavovima, a sve veći broj meštana i sela u Kosovsko pomoravskom kraju prihvata da paušalno plati stuju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018