Vesti

U Å timlju sve manje Roma

Pre 1999. godine u Štimlju je bilo oko 65 romskih porodica. Nakon dolaska NATO snaga na Kosovo i Metohiju, njihov broj se smanjio na 12 i oni su kasnije asimilirani u Aškalije. Zećir Banovci u izjavi za KIM radio kaže da je većina Roma iz Štimlja otišla odmah nakon dolaska NATO snaga. Dodaje da je većina otišla u Švedsku. ”Bilo je teško preživeti u Štimlju. Kada su se Albanci vratili iz Albanije, posle prestanka bombardovanja, imali smo mnogo problema. Naša kuća je napadana nekoliko puta. Mnogo puta je KFOR dolazio u patrolu, jer sam ih ja zamolio da nas češće obilaze. To je razlog zbog čega su Romi napustili Kosovo. ” Banovci kaže da je i on želeo da ode negde u Švedsku, ali da mu to nije uspelo. “Ja sam voleo da tamo odem, ali nisam imao dovoljno para za put. Danas u Štimlju ima malo Roma, tačnije Aškalija jer smo morali da prihvatimo njihovu kulturu i jezik, tako da i u kući pričamo Albanski”, kaže Banovci. Banovci u Štimlju radi razne fizičke poslove i kaže da je i to dobro kada ima posla. “Ujutru izađem na ulicu, neko me pozove da odradim neki posao. Teško je, ali može da se zaradi za skroman život”. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ano Shtimia sap o hari Rroma Anglal 1999 bersh ani Shtimia sine katro 65 rromane families. Palo aviba e NATOskro ano Kosovo hem Metohia, lengro numeri alo gji ko12 i on von ule tane alsimilirime ano Ashkalie. O Zecir Banovci ano raporti e KIM radioske phenla kai but Rroma ani Shtimiagee athar cim alo NATOskere askeria. But Gjene gele ani Svedia. ”Sine phares te achos ani Shtimia. Kana o Albancya irisaile kotar i Albania, palo achaviba e bombardovianiskro, sine amen but problemia. Amaro kher sine atakuime buit droma. But droma alo o KFORi ani patrola, se lender mangjom te aven hem te dikhen amen. Kada si soske but Rroma mukel o Kosovo. ” O Banovci vakerla kai mangla te gjal ani Svedia, hem kai kada panda na ulo. “Mangjom te gjav odoriga ama ni sine man but love dromeske. Avdive ani Shtimia si hari Rroma te vakerav Ashkalie se morasajam te aceptizas lengri kutlura hem I chib, kidjal kai kereasa khere lafi Albanyiengri chib”, vakerla o Banovci. O Banovci ano Shtimie kerla but fizikakre phare buca hema vakerla kai hem kada si lachi buci, te si. “Sabaile ikliav ko drom, haigjeno chingadla man t ekerav hai buci. Phareste si ama shai t ekeren pe love e lache gjivdipnaske. ”.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018