Vesti

Na Kosovu i Metohiji Srbi nemaju gde da rade

Dok se svuda u svetu obeležava praznik rada, na Kosovu i Metohiji Srbi već deset godina nemaju gde da rade. U četvoročlanoj porodici Milić iz Skulaneva kod Lipljana od 99. godine niko ne radi. Malenka Milić ima 59 godina i ona i njen suprug su bolesni, kaže da se od njih ne može očekivati puno, ali volela bi bar kada bi joj sinovi bili zaposleni. Njen sin dvadesetšestogodišnji Igor kaže da je u selu mnogo nezaposlenih, ali da je situacija najgora u njihovoj kući gde ni jedan član porodice nije zaposlen. “Ja ne tražim humanitarnu pomoć, mlad sam, sposoban sam da radim i zarađujem, ali ovde je problem jer nema šta da se radi, nema gde čovek da se zaposli. Išao sam na mnoga vrata, pitao, tražio, svi samo obećavaju, ali od toga nema ništa. Imam dvadeset i šest godina, a ni jedan dan radnog staža, ne zato što neću da radim, već zato što nemam gde da radim. ” Od poljoprivrede se teško živi, jedan deo zemlje koju imaju zbog bezbednosti, Milići ne mogu da obrađuju. “Da bi se od zemlje zaradilo, najpre treba dobro da se obradi, treba dosta da se uloži. Treba baciti đubrivo, kupiti dobro seme, platiti oranje, sejanje… sve to košta. Obrađujemo samo jedan deo, samo za svoje potrebe, jedan deo je tamo prema Albancima, pa to i ne obrađujemo, niko od Srba ne obrađuje tu zemlju tamo. Posle onoga što se desilo žeteocima u Starom Gracku niko se ne usuđuje da ode tamo. ” Stariji sin je do 99. godine bio zaposlen na farmi u Dobrevu, minimalc koji dobija jedva da je dovoljan da bolesnim roditeljima obezbedi lekove.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017