Vesti

Na Kosovu nema kontrole priliva stranih investicija. Nedostatak odgovornosti ili korupcija?

Srpske sredine na Kosovu su ekonomski najugroženije a stopa nezaposlenosti svakim danom je sve veća usled ekonomske krize kojom je zahvaćeno i Kosovo, rečeno je na debati u Medija centru u Čglavici koja je za temu imala ”Kosovo i svetska ekonomska kriza”. Vlada Kosova ne zna i nema volje da upravlja stranim investicijama, rekao je na debati direktor za međunarodnu saradnju u Privrednoj komori Kosova Safet Grdzeliu koji je kao primer naveo Centralnu banku Kosova koja raspolaže sa milijardu i 71 milion evra od čijeg dela se većina nalazi izvan sistema jer je ulagano u razne finansijske institucije izvan Kosova. On navodi da je prema podacima EU do sada na Kosovu investirano oko 3 milijarde evra ne ukljucujući još mnoge donacije koje u izveštaju EU nisu navedene. “Bilo je inicijative da se u okviru kancelarije premijera Kosova oformi komisija za kontrolu priliva stranih donacija. Nemarno ili ne to se nije desilo. Zbog nedostatka odgovornosti ovde smo gde jesmo, imamo nizak ekonomski razvoj. Mogućnost za otvaranje novih radnih mesta je minimalna. Postavlja se pitanje kako je nezaposlenost stanovništva na Kosovu tako visoka kada su uložene milijarde. Odgovor je, da je ili reč o nedostatku odgovornosti ili o korupciji, ” rekao je Grdzaliu. Projektni menadzer UNDP-a na Kosovu, Faton Bisljimi, kaže da se aktivno radi na iznalaženju rešenja da ekonomska kriza ne dovede do povećanja socijalnih i društvenih tenzija na Kosovu. U tom cilju UNDP sa drugim donatorima radi na izveštaju koji bi ukazao da veliki izvor inostranih investicija na Kosovu ne bude trošen na svakodnevnu potrošnju već održivi razvoj. Ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Kosova, Nenad Rašić, branio je na debate u Čaglavici, interese Vlade navodeći da se sve sprovodi po zakonu a kao uspeh ministarstva kojim rukovodi naveo je ulaganje u infrastrukturu u srpskim sredinama ali pomoć srpskoj zajednici u mnogim slučajevima, po njemu, izostaje zbog nerešenog pitanja decentralizacije. Najnoviji izveštaj Svetske banke iz prošle godine pokazuje da ekonomski gubitci preko crnog tržišta na Kosovu iznose milijardu i dvesta miliona evra.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017