Vesti

UČK borac Halit Barani u Brđanima

UČK borac Halit Barani, koji je za vreme sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine bio aktivan u Oslobodilačkoj vojsci Kosova u regionu Kosovske Mitrovice, bio je danas u Brđanima, saznaje KIM radio. Berani je poznat po tome što je 17. marta 2004. novinarima na Kosovu preneo da je smrt trojice albanskih dečaka, koji su se utopili u Ibru, bila "osveta Srba za incident koji se dogodio u Čaglavici, u kome je povređen jedan Srbin" i time inicirao martovski pogrom nad Srbima. Međunarodne snage UNMIK policije i KFOR su 2004. nakon martovskih dešavanja, uhapsile, pa odmah bez obrazloženja, oslobodile Halita Baranija, koji je u to vreme bio je predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kosovskoj Mitrovici. Barani je tokom 2002. godine bio jedan od prvih svedoka na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu. Podsetimo, policija Euleksa i pripadnici Kfora danas su suzavcem, gumenim mecima i šok bombama drugi put u toku dana rasterali Srbe koji protestuju zbog obnove albanskih kuća u naselju Brđani u severnoj Kosovskoj Mitrovici. U ponovljenoj intervenciji policije, oko podneva, povređenih nije bilo, a nakon toga situacija u ovom delu grada se smirila. Na okolnim brdima nalaze se vojnici KFOR-a, koji nadgledaju situaciju, a područje povremeno nadleću helikopteri vojnih snaga na Kosovu.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017