Vesti

Posle pet godina četiri Srpkinje se vratile u Đakovicu

Četiri Srpkinje iz Đakovice, proterane u martovskom pogromu 2004. godine, vratile su se u obnovljene objekte Srpske pravoslavne crkve koji se nalaze u centru ovog grada, saznaje KiM radio. Od 17. marta 2004. godine kada su evakuisane Poljka Kastratović, Jela Mijović, Nada Isailović i Vasiljka Perić živele su u Manastiru Visoki Dečani i čekale da se steknu uslovi kako bi mogle da se vrate u Đakovicu. U procesu obnove porušenih svetinja Srpske pravoslavne crkve u Đakovici je u potpunosti završen gostinski konak i parohijski dom. U gostinski dom uselile su se raseljene Srpkinje koje su od 1999. do marta 2004. živele na ovom mestu. ”Ovo je povratak u našu kuću i u naš dom, ja sam ovde živela četrdeset godina, a da će bog da se sagradi i naša crkva Uspenja presvete Bogorodice. Mnogo me raduje kad čujem da će i njena obnova početi ove godine. Deset godina monasi brinu o nama, sve što nam je potrebno to dobijamo od Dečana i na svakom koraku osećamo njihovu ljubav i pažnju, ” kaže Poljka Kastratović. Četiri Srpkinje su se u Đakovicu vratile u pratnji dečanskih monaha i dečanskog igumana, vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija. ”Neka je blagosloven Gospod koji daje snage da se obnovi ovo sveto mesto gde su Srbi oduvek živeli, i koji je sve vreme davao veru i nadu Poljki, Nadi, Jeli i Vasiljki da se vrate u svoj grad u svoj dom u svoju crkvu. Ovde se vidi kako se i u nemoći sila Božja pokazuje. Daće Bog da se Srbi vrate i da se okupljaju na ovom svetom mestu, “ rekao je episkop Teodosije u Đakovici, koji je u gostinskom konaku izvršio malo osvećenje vodice. Nada Isailović kaže da nikada nije gubila veru u povratak iako zna i ne zaboravlja šta joj se pre marta 2004. događalo u Đakovici. ”Živela sam u blizini crkve, i svaki dan sam dolazila u pratnji italijanskih vojnika. Gađali su me paradajzom, jajima, povređivali, ali ja nisam želela da ostavim Đakovicu. Psovali su i gađali one italijanske vojnike što su me tada pratili. ”Nada se u Visokim Dečanima bavila uzgajanjem cveća, pa se u njenom prtljagu nasle saksije različitog cveća. ”Ja sam se vratila u kuću sa cvećem, mnogo volim cveće. Ovde imam gde da ga sadim. Nadam se da će naši sada da dolaze ovamo da se vratimo, da dođe još mnogo ljudi, ” dodaje Nada. Ceo prostor gde se nalazi kuća za život povratnika i parohijski dom u Srpskoj ulici u Đakovici ograđen je zidom, a povratnike obezbeđuju policajci Kosovske policijske službe.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017