Vesti

Nastavljen protest Srba u Brđanima

Više od 200 Srba okupilo se danas u naselju Brđani u severnom delu Kosovoske Mitrovice u nameri da onemoguće Albance da u tom delu grada obnove svoje kuće. Pripadnici Euleks policije nešto nakon 10 časova, upotrebili su suzavac kako bi sprečili par stotina Srba da dođu do kućha čiju su obnovu započeli njihovi vlasnici, kosovski Albanci. Povređenih nije bilo, a Srbi su najavili da će nastaviti sa protestima sve dok se ne obustavi renoviranje kuća u ovom delu Mitrovice. Jedan od predstavnika Srba iz Brđana Nebojša Minić, jutros je na sastanku sa predstavnicima UNMIK-a, Kfora i EULEX-a preneo stav da neće dozvoliti obnovu i povratak Albanca u ovaj deo Mitrovice bez prethodnog dogovora sa srpskom zajednicom. ”Projekat povratka u severni deo je napravila Opština u južnoj Mitrovici, u kojoj ne žvi nijedan Srbin i samim tim se ta opšina diskvalifikuje kao neko ko može da prica o povratku u severni deo, ” kazao je Minić za Kontakt plus radio. Srbi koji su se jutros okupili u ovom naselju oko podne su počeli da se razilaze, ali je ostala grupa koja će nastaviti celodnevni protest. U ovom delu Kosovske Mitrovice kao i juče i danas je pojačano prisustvo Euleks policije i Kosovske policijske službe. Situacija je trenutno mirna, a na okolnim brdima raspoređeni su i vojnici Kfora, koji nadgledaju situaciju. Kosovski Albanci juče ujutro su započeli obnovu kuća u ovom naselju, iza takozvane žute linije, za koju Srbi tvrde da pripada severnom delu Mitrovice. Krajem prošle godine u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani povređeno je petoro Srba. Tuča između Srba i Albanaca izbila je kada je nekoliko Albanaca u pratnji Kfora došlo u ovaj deo grada želeći da počne obnovu svojih kuća koje su uništene tokom sukoba 1999. godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017