Vesti

Na KiM bez struje ukupno 12 sela

Zbog isključenja koja ovih dana sprovodi KEK na Kosovu i Metohiji trenutno je 12 sela bez struje, odnosno preko 14000 stanovnika. “Načelnik kosovskog okruga Goran Arsić je u izjavi za KIM radio kazao da je iključenje električne energije još jedan vid pritiska na preostalu srpsku zajednicu. “To je još jedan vid pritiska na preostalu srpsku zajednicu, u nekim pregovorima kojima smo vodili sa predstavnicima KEK-a dogovoreno je da se za april mesec plati paušalni iznos za utrošenu električnu energiju iznos od 26 evra, a nakon toga videćemo kako ćemo dalje. Sruja će morati da se plaća, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je izdvojilo 100.000 dinara za svaku opštinu, tako da će po100 najugroženijih porodica u opštini biti u mogućnosti da plate struju u iznosu od 1000 dinara. ” Arsić je kazao da su u razgovorima sa KEK-om u više navrata insistirali na tome da se vrši kolektivno očitavanje brojila, a ne pojedinačno. “Bez početka naplate paušalnog iznosa od 26 evra neće biti uključenja struje. ” On je kazao da su u Prilužju i Plemetini predstavnici kancelarije za manjinske zajednice u ime Srba potpisali ugovor o plaćanju struje i da im je juče struja uključena. “Tamo je predstavnik ICO kancelarije potpisao i oni su počeli njima da pljaćaju struju. To isto očekujem da se desi u lipljanskoj opštini u toku dana. ” Arsić je za skoriji period najavio direktne pregovore između KEK-a, EULEX-a, UNMIK-a i vlasti iz Beograda u cilju iznalaženja nekog trajnijeg rešenja.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017