Vesti

Bez struje jos tri srpska sela na centralnom Kosovu

Struja je isključena Starom Gracku kod Lipljana, Batusu i Ugljaru u opštini Kosovo Polje. Starom Gracku struja je isključena juče oko 16 sati, potvrdila je u izjavi za KIM radio učiteljica Mileva Pešić. “Oni su došli i popeli su dizalicom jednog čoveka gore do trafoa. On je isekao struju i potom su otišli. Nisu ni sa kim razgovarali, jednostavno samo su to uradili i otišli, ” kazala je Pešić. Od pre četri dana u Lipljanskoj opštini bez struje su i sela Dobrotin, Donja Gušterica i Livađe. U opštini Vučitrn četri dana bez struje su Prilužje i Grace. Ova sela bez električne energije bila su oko mesec dana, tokom zimskog perioda. Sličan je primer sela Šilovo kod Gnjilana. Zbog višednevnog isključenja struje 14 meštana Šilova je povređeno, prošlog meseca na protestu, u sukobu sa Kosovskom policijskom službom (KPS). U Metohiji struje nema u povratničkom selu Osojane gde je tokom zime isključivana struja, a sa mreže je pre četri dana, isključeno prvi put srpsko mesto Goraždevac, kod Peći. Bez struje je i veći deo sela Vrbovac u Vitinskoj opštini. Kako je ranije izjavio predstavnik za medije Kosovske-energetske korporacije (KEK) Viktor Bužalja, radnici te korporacije struju isključuju svima koji je ne plaćaju. “Opredeljeni smo da obezbedimo da svi potrosaci plaćaju struju, a da se isključuju oni koji to ne čine”, kaže Bužalja i naglašava da je to razlog zbog kojeg se isključuje struja. Na Kosovu i Metohije bez stuje je ukupno 12 srpskih sela, odnosno preko 14 hiljada stanovnika.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017