Vesti

Sedam srpskih sela na KiM bez sruje

Meštani sela Prilužje i Grace u opštini Vučitrn na severu Pokrajine već treći dan su bez električne energije. Prema rečima predsednika opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju Stojadina Tomića upkos dogovoru koji je postignut ranije sa predstavnicima KEK-a da će meštani početi sa plaćanjem za utrošenu elekrtičnu energiju ova dva sela u mraku su već treći dan. U izjavi za Kontakt plus radio Tomić navodi da je čitav problem nastao kada su predstavnici KEK-a tražili potpis jednog predstavnika nekadašnje UNMIK-ove kancelarije koji bi garantovao za celo selo što on odlučno odbija. “Svi su pristali da plate paušalno po 26 evra, a da se kako je bilo dogovoreno, od 1. aprila krene sa očitavanjem brojila, ali oni sada traže potpis jednog čoveka koji bi garantovao za celo selo. ” I meštani Šilova, najvećeg srpskog sela u Kosovskom Pomoravlju već treći dan su bez struje. Prema rečima načelnika Dragana Nikolića predstavnici lokalnih samouprava pokušaće da se izbore sa ovim problemom tako što će insistirati da se uključi struja. Nikolić ističe da je osnovni problem meštana, kome plaćati utrošenu električnu energiju. “Ljudi ne žele sklapanje ugovora sa KEK-om i zbog toga je predloženo uvođenje novog provajdera, ” kaže Nikolić. Pored Prilužja i Graca u opštini Vučitrn i Šilova u opštini Gnjilane već treći dan bez struje su i sela Dobrotin, Donja Gušterica i Livađe u opštini Lipljan, kao i najveće povratničko selo u Metohiji, Osojane.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017