Vesti

Manastir Visoki Dečani na poštanskim markicama Kosova

Manastir Visoki Dečani od juče se nalazi na poštanskim markicama Kosova, piše prištinski dnevnik Zeri. Kosovsko Društvo filatelista izdalo je kolekciju poštanskih markica, pod nazivom Dečanski manastir, a markice su juče i puštene u promet, saznaje KIM radio. List Zeri navodi da je manastir Dečani arhitektonsko blago Kosova i da se on nalazi u zapadnom delu Pećkih planina. Zeri piše i da se ovaj manastir smatra za jedan od najvažnijih srednjovekovnih spomenika, kao i da njegova arhitektura obuhvata gotski, rimski i vizantijski stil, sa primesama baroka. U propratnom tekstu ističe se da je manastir podignut u 13. veku, ali se nigde ne pominje njegov osnivač, srpski kralj Stefan Dečanski, niti se manastir Visoki Dečani u bilo kakvom kontekstu dovodi u vezu sa srpskom istorijom, državom i pravoslavnom hrišćanskom religijom.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017