Vesti

E. Sparks: Pravo na povratak se mora omogućiti svim ljudima na Kosovu

Ambasador Velike Britanije u Prištini Endi Sparks izjavio je da se pravo na povratak mora omogućiti svim ljudima na Kosovu, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. “Mi smo pokušali da iznad svega depolitizujemo ovo pitanje. Pokušali smo da nađemo put napred da bi smo izbegli rizike i da bi smo izbegli konflikt. ” Predstavnik Srba iz naselja Brđani Siniša Lazić kazao je da Srbi iz ovog mesta neće dozvoliti obnovu 5 spornih albanskih kuća najavljenu za sutra. On je naglasio da je predstavnicima međunarodne zajednice jasno predočeno da srpska strana želi mirno rešenje ovog problema uz obostran povratak raseljenih. “Svima je jasno da se ovi pregovori odvijaju u cilju rešavanja ovog problema mirnim putem kako bi i jedna i druga zajednica bile zadovoljne. Smatram da je proteklih godina bilo loših poteza, želimo da ovo sada rešimo zajedničkom odlukom, ne želimo više incidente, ” kazao je Lazić za Kontakt plus radio. Krajem prošle godine u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani povređeno je 5 Srba, tuča između Srba i Albanaca je izbila kada je nekoliko Albanaca u pratnji KFOR-a došlo u ovaj deo grada ne želeći da zapocne obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba na Kosovu tokom 99. godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017