Vesti

P. Fejt: Bezvlašće severno od Ibra

“Južno od Ibra vidim napredak u bezbednosnim uslovima i to mogu da kažem na osnovu onoga što čujem. Ljudi su mnogo više zabrinuti oko svoje ekonomske situacije, nego oko svoje bezbednosti. Za sever je teže, jer je međunarodnoj zajednici teži i pristup i kretanje na severu. Ponavljam ono što sam rekao i u Evropskom parlamentu, ne smemo da dozvolimo da dođe do bezvlašća na severu”, rekao je šef međunarodne civilne kancelarije i predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt, gostujući u emisiji Politika, na Kim radiju. Fejt tvrdi da bezvlašće na teritoriji juzno od Ibra ne postoji, jer “pravosudni sistem funkioniše, policija je multietnička i postigla je dobar nivo efikasnosti, a Euleks odrađuje svoj posao, dok na severu Kosova, srpska zajednica ne sarađuje dovoljno ni sa Euleksom, pa “tu leži odgovornost Beograda, koji bi trebao da pojača i duplira svoje napore i pomogne Euleksu da odradi svoj deo posla”. Piter Fejt koji je danas posetio Gračanicu, gde je imao sastanak sa ministrom za lokalnu samoupravu Sadrijem Feratijem i predstavnicima srpske zajednice, ističe da proces decentralizacije treba depolitizovati, jer lokalno stanovništvo na nivou opština treba da poboljša svoj svakodnevni život. Prema Fejtovim rečima važno je da srpska zajednica na Kosovu prihvati ovaj proces i zauzme stav po ovom pitanju, kao i da bi bilo korisno kad bi Beograd pokazao neke znake podrške obzirom da “ovdašnji narod tradicionalno gleda u Beograd, kao u svoj svetionik”. Na pitanje novinara da li postoji mogućnost izbijanja socijalnih nemira u pokrajini, Fejt je rekao da na Kosovu ima još dosta posla na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da će Evropska unija nastojati da pomogne ekonomski i Kosovu i Srbiji. Komentarišući nedavnu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića manastiru Visoki Dečani, Fejt je naglasio da je nju Vlade u Prištini dozvolila, jer je poseta bila “verske i lične prirode”. On je dodao da srpskim zvaničnicima treba i ubuduće dozvoliti posete, ali da one trebaju da služe “pozitivnim i konstruktivnim svrhama”. Prema Fejtovim rečima kosovska Vlada će i nadalje odlučivati “da li dozvoljava ili ne dozvoljava ulazak na teritoriju Kosova srpskim političarima”.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017