Vesti

Gračanica: Blokada Kosovskog okruga zbog uvođenja privremenih mera u opštini

Smenjeno rukovodstvo opštine Priština izmešteno u Gračanicu, počelo je blokadu sedišta Kosovskog okruga. Oni traže od službenika Vlade Srbije objašnjenje za uvođenje privremenih mera. “Iz Ministarstva za KIM dobili smo samo paušalne odgovore i paušalne razloge za uvođenje privremenih mera. Očigledno se radi o falsifikatima i o totalnoj nepravdi, pa smo se mi povodom toga obratili Ustavnom sudu, koji treba da donese odluku o ustavnosti i zakonitosti ovakve odluke. Očigledno je da se radi o namerama Vlade koja je u dogovoru sa još nekim. Oni pokušavaju da ovaj narod svedu na jedno beznađe da bi ih kasnije pripremili za izbore za kosovsku Vladu”, rekao je potpredsednik SO Priština, Dragoslav Marinković. Predstavnici smenjenog rukovodstva objašnjenje Vladine odluke traže od načelnika Kosovskog okruga Gorana Arsića i predsednika Koordinacionog centra i državnog sekretara Zvonimira Stevića. Stević naglašava da su privremene mere uvedene na osnovu višemesečnog praćenja rada uprave SO Priština i Peć i zbog nepravilnosti u radu ovih lokalnih samouprava. “Mi smo pribavili potrebna mišljenja, čak i mišljenje Odbora za zakonodavstvo Republike Srbije, bez kojeg ne može da prodje nijedan akt u Vladi. Postoje jasne stavke prema kojima se uvode privremene mere, na primer ako nije usvojen budzet, ako nije donet Statut i ostalo. Mi ta mišljenja imamo i na osnovu njih su, a bez ikakvih tendencija i bez ikakvog subjektivizma, uvodene privremene mere”, tvrdi Zvonimir Stević. On je obećao da će radnicima SO gradova Priština i Peć ubrzao biti isplaćena zaostala primanja za poslednja četiri meseca. Podsetimo Vlada Srbije je 2. aprila uvela privremenu upravu u opštinama Priština i Peć. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Vlada Srbije je u obavezi da nove izbore za lokalne organe vlasti raspiše najkasnije za 60 dana od uvođenja privremenih mera koji moraju biti održani u roku od 5 meseci. Vlada Srbije je za predsedika privremenog organa uprave u Skupštini grada Prištine imenovala Jugoslava Popovića iz Gračanice člana DS-a a za njegove saradnike Novicu Sekulića (SPS), Ratka Perenića (DS), Dejana Dimitrijevića (G17 plus), kao i Bojana Mitića (Opstanak).Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017