Vesti

Bez dogovora predstavnika KFOR-a i Srba o izgradnji albanskih kuća u naselju Brđani

General taktičkih snaga sever, Filip Bra, razgovarao je danas u Kosovskoj Mitrovici sa predstavnicima naselja Brđani o adaptaciji 5 albanskih kuća u ovom naselju koja treba da započne sutra, javio je Kontakt plus radio iz K. Mitrovice. Jedan od predstavnika Srba naselja Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice, Sinisa Lazić, smatra da svu odgovornost za dalji tok događaja i eventualne incidente u ovom naselju, snose KFOR i komandant Bra. Lazić kaže da su predstavnici naselja Brđani generalu Bra preneli da su razlozi njihovog neprihvatanja izgradnje albanskih kuća nepoverenje i nebezbednost, naglasivši da su na sastanku naišli na agresivnost od strane predstavnika KFOR-a koji su, kako je kazao, nametali stav da 5 albanskih kuća u naselju Brđani moraju da se izgrade. “Meni je rekao: Znate li kojoj sili ćete se suprotstaviti sutra i ovih dana? Moj je odgovor bio da niko mene, kao ni građane sa severa Kosova, ne može uplašiti i da se ne plašimo da se sutra suprotstavimo radi naše lične bezbednosti, porodica, dece. Sukoba će verovatno biti, a to KFOR i želi. Nijedan naš zahtev KFOR’u, za rešavanje situacije mirnim putem, nije naišao na odgovor. Nisu želeli da stopiraju gradnju 5 kuća zbog bezbednosti i nepoverenja, tako da svu odgovornost u slučaju da se dese neki incidenti snosi KFOR, odnosno general sa kojim smo razgovarali”, kazao je Lazić. Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ističe da su predstavnici Srba na sastanku izrazili nezadovoljstvo i strah zbog primene duplih aršina, jer je međunarodna zajednica uradila vrlo malo na povratku Srba i nealbanaca južno od Ibra, a da se ceo međunarodni aparat stavio na stranu albanske zajednice kako bi se Albanci vratili u severni deo K. Mitrovice. “Predstavnici naselja Brđani su istakli da nemaju ništa protiv da se njihove komšije vrate ali one komšije koje su živele tu pre 1999. godine. Međutim mi smo skeptici što upravo južni deo K. Mitrovice zahteva da to bude sutra, iako nije postignut dogovor između delegacija srpske i albanske strane. General je bio izričit da će Međunarodna zajednica upotrebiti sva raspoloživa sredstva i pružiti punu podršku u cilju realizacije tog projekta”, kazao je Nedeljković. Današnji sastanak je održan u kosovsko-mitrovačkom okrugu jer je general Bra odbio da se sastanak održi u samom naselju Brđani.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017