Vesti

R. Trajković: Lekari na Kosovu rade u uslovima koji se mogu nazvati vanrednim

Kosovo je područje koje se svakako može smatrati kriznim i uslovi u kojima rade naši lekari ovde se sigurno mogu nazvati vanrednim, kazala je povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković. U izjavi za Svet zdravlja na KIM radiju ona je kazala da je prostor Kosova i Metohije u ovom trenutku najugroženjiji prostor na teritoriji Evrope. “Ne mislim da bilo gde u Evropi postoji ugroženije i veće kršenje ljudskih prava nego što trenutno jeste na prostoru Kosova i Metohije, samim tim relevantne zdravstvene institucije u svojim izveštajima stalno navode Kosovo kao ugrožen prostor, gde sama ugroženost stanovnika rezultira raznim oboljevanjima. ” Trajkovićeva je navela da je na Kosovu i Metohiji sve više obolelih i kazala da su razlozi za to, između ostalog i višenedeljna isključenja struje i vode, kao i sveukupna stresna situacija u kojoj se stanovništvo nalazi. “Spoljni faktori jako mnogo utiču na zdravlje. Počev od stalne presije i straha kod stanovništva, kontinuitet pritiska koji dolazi stalnim, višenedeljnim isključivanjem električne energije, nedostatkom vode i nizom drugih stvari koje su nažalost inicijativa nedobronamernih ljudi, sve to i te kako utiče na ljudsko biće na jedan indirektan način, tako da broj pacijenata na prostoru Kosova i Metohije iz dana u dan je sve veći. Ona je upozorila na opasnost odlaska stručnog kadra sa Kosova i predložila stvaranje strategije koja bi omogućila pravilno vrednovanje rada u javnim institucijama i u skladu sa tim i plaćanje. Dr Trajković je kazala da lekari Doma zdravlja iz Gračanice aktivno prate novine u medicini i učestvuju na stručnim seminarima kako u zemlji tako i u regionu. Kao primer ona je navela nedavno učešće lekara iz Doma zdravlja u Gračanici u Sankt Petersburgu gde su govorili o čestom oboljevanju dece od psihosomatske bolesti, kao rezultat strašne svakodnevice i kontinuiranog stresa.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017