Vesti

Kermabon: Svesni smo izazova ali vladavina prava je cilj EULEX-a

Euleks je danas formalno proglasio da deluje punim kapacitetom na Kosovu i otvorio centralno sedište u Prištini. Na ceremoniji otvaranja šef EULEX-a Iv De Kermabon je kazao da je ovo je najveća i najsloženija misija koja je ikada uspostavljena i brojaće oko 3 000 ljudi. Cilj je, po rečima Kermabona, uspostaviti vladavinu prava na celoj teritoriji Kosova. “ Mi smo svesni izazova ali zajedničkim radom sa svima možemo uspostaviti vladavinu prava kako bismo živeli mirno i bez straha. Znam da se uspeh neće desiti preko noći i zato je vladavina prava ključ uspostavljanja naše misije”, rekao je Kermabon u Prištini. On je naglasio da je lokalna vlast predvodnik u uspostavljanju te vladavine prava. Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt čestitao je Iv de Kermabonu na uspostavljanju punog operativnog kapaciteta na celoj teritoriji Kosova i ponudio “savetodavnu” pomoć i podršku EULEX-u. “ Biće dosta izazova ali se nadam da će misija ostati operativna i da neće doći do odugovlačenja u postizanju ciljeva a cilj je potpuna stabilnost i pomoć vladi u uspostavljanju dobrog upravljanja na korist svim zajednicama”. On je izrazio očekivanje da će EULEX izvršavati svoje zadatke shodno zajedničkom akcionom planu pod pokroviteljstvom UN-a i u skladu sa Rezolucijom 1244 SB. Novo sedište EULEX-a otvoreno je u bivšoj zdradi “Farmeda” u blizini prištinskog Kliničkog centra. Ceremoniji otvaranja novog sedišta EULEX-a u Prištini je pored najviših kosovskih zvaničnika, među kojima su bili predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, prisustvovala i delegacija EU iz Brisela, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, kao neki od predstavnika ambasada u Prištini.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017