Vesti

Nedostatak ličnih dokumenata najveći problem Roma na KiM

Haljilj Ramadani iz Lipljana sa svojom petočlanom porodicom ima samo UNMIK-ovu dokumentaciju, koja nije dovoljna za apliciranje za socijalnu pomoć koju daje Srbija. Njegova deca nisu upisana u Matičnu knjigu rođenih, tako da je za vađenje dokumentacije potrebno najpre izvršiti naknadni upis. Prema njegovim rečima, njegova deca imaju samo stare kartone vakcinacije. Ramadani u izjavi za KIM radio kaže da je pokušavao da naknadno upiše svoju decu u Matičnu knjigu rođenih, ali je upis mnogo koštao. “Kad su se deca rodila, nisam se zalagao da im napravim dokumentaciju, nisam imao para. Kada bih sada imao ta dokumenta mogao bih da apliciram za socijalnu pomoć, koja mi je jako potrebna, jer se teško živi. Nisam zaposlen, a od ovoga što zaradim radeći razne poslove privatno možemo živeti samo od danas za sutra. Ukoliko bih uspeo da ostvarim pravo na neku socijalnu pomoć, to bi mnogo značilo i za mene i za moju porodicu”, kaže Ramadani. U Lipljanu trenutno živi oko 130 romskih porodica, od kojih mnoge problem nedostatka dokumentacije. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naipe e personalune dokumentiengro naibaro problemi e Rromengro ani Kosova-------------- O Halil Ramadani kotar o Lipian ple pangj gjene familiasa isilen vec UNMIK-oskri dokumentia, savi nashti te aplicirinel pe e socialune asistenciakro savi del I Serbia. Lesre chave nei shkurime ani Matikakri pisimi e biancipnaskro, kidial kai e ikaliba e dokumentiegro valiani mai anglal te kerel pe iregularuno registrimi. Pal lesre lafia, lesre chave isile vec purane kartonia e vacinaciakro. O Ramadani ano raporti e KIM radioniske phenol kai ka dikhel tea kana kerel o dukumentia ano Matikakro pisime e biancipnaskro, ama odoleske valiani but love. “Kana o chave biancile, na kerom I dokumentacia, na inemam love. Kana bi akana ineman odola dokumentia, akan bi shai kerava o socialuni asistencia, savi valiani mange but, se but phareste gjivdinol pe. Me siom bi buchakro, phaidrom kerava but privatune bucha savendar shai kerav gjivdipe avdive tajsaske. Te shai bi kerava o hakai e socialakre asistenciakro, kada bi ovola lache mange hem me familiake”, vakerol o Ramadani. Ano Lipian akana kerena gjivdipe katro 130 rromane families, hem lender si but gjene save silen problem e dokumentaciakro.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017