Vesti

K. Mitrovica: KFOR otkazao sastanak sa Srbima. Brđani traže pomoć Srbije

Komandant KFOR-ovih task snaga sever general Filip Bra otkazao je za danas najavljeni sastanak sa predstavnicima naselja Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice. Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica, Nenad Topličević, izjavio je da se u razgovorima sa KFOR-om i UNMIK-om stalno pokretalo pitanje organizovanog povratka Srba u južni deo Kosovske Mitrovice, međutim, do danas nije stigao nikakav odgovor. „ 450 porodica pismeno nam se obratilo i zatražilo da im se obezbedi siguran povratak i sve ono što ide uz siguran povratak u svoje domove. Nažalost, do danas, niko od predstavnika UNMIK-a i KFOR-a nije odgovorio da li žele da učestvuju u povratku Srba. Upravo zbog toga stvorio se jedan revolt građana u naselju Brđani koji zahtevaju, kao i sama lokalna samouprava, da konačno krene organizovani povratak Srba u južni deo Kosovske Mitrovice“, rekao je Topličević Kontakt plus radiju u Kosovskoj Mitrovici. On je izrazio zabrinutost daljim razvojem događaja, dodavši, da se od svih međunarodnih institucija zahteva striktno poštovanje Rezolucije 1244 SB UN-a kao i obezbeđivanje mira i sigurnosti svim građanima. Jedan od predstavnika Srba iz naselja Brđani, Siniša Lazić, izjavio je da otkazivanje današnjeg sastanka od strane generala Bra u poslednjem trenutku znači da se ne želi sprovođenje u delo ideje građana ovog naselja za mir i toleranciju. „Nego jednostavno traže incidente ili traže sukobe većih razmera da bi posle toga mogli drugačije da intervenišu. Mi smo prepušteni sami sebi. Mi jednostavno tražimo jedinu zaštitu od naše države Srbije, insistiraćemo na dolasku ministra ovde, insistiraćemo da nas predsednici Vlade i države prime da iznesemo ne samo probleme Brđana nego i celog severa Kosova jer to je jedan od najvećih problema albanskog življa koji trenutno insistira i vrši ogroman pritisak na sve institucije da bi se kao vratili u naselje Brđani. Međutim, njima je cilj severni deo Kosova“, rekao je Lazić. On je Kontakt plus radiju kazao da početkom iduće nedelje očekuje dolazak ministra za KiM Gorana Bogdanovića a da će se građani Brđana sami organizovati kako bi odbranili svoje domove i svoju decu uz nadu, kako je kazao, „u pomoć države Srbije“. Novi sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice zakazan je za utorak.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017