Vesti

Romskom kampu Plemetina neophodni novi stanovi

U Romskom kampu Plemetina do sada su izgrađene dve zgrade u kojima je smešteno 48 romskih porodica, dok ostale 22 porodice kojima nije obezbeđen stambeni smeštaj još uvek žive u starim barakama u kampu. Verica Krstić, stanovnik ovog kampa kaže da još uvek čekaju na pomoć organizacija koje, kako je rekla, planiraju da im izgrade zgradu, kako bi stambeno obezbedili ove 22 porodice. “Vrlo su loši uslovi s obzirom da su barake stare, ponekad i prokišnjava. Malo organizacija nam dolazi u posetu i nema pomoći ni od kuda. Drago mi što je 48 porodica smešteno u ove dve nove zgrade, ali mislim da bi trebali da zbrinu i ostale. Ovde je bilo 90 porodica, prošlih godina vratili su se u svoja mesta i danas imaju kuće. Nama je više nego potreban stambeni smeštaj, jer već 10 godina živimo u barakama ”, kazala je Krstićeva, dodavši da je zbog bolje integracije u Plemetini, neophodno i njima izgraditi kuće ili stanove. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- E Rromano kampi Plemetin valiazna panda khera -------------------------------------------------------------------------------- Ano Rromano kampi Plemetin gji akana kerde si dui baneses an save beshna 48 rromane families, hem agja 22 families savenge nachi arakhen gjivdipune unitia, panda beshena ano purane barakes ano kampi. I Verica Krstich, o residenti akale kampiskro vakerla kai panda agjarna e organizacien te den len vas, hem sa r vakerla oi, te kerel lenge khera, sar bi sa e 22 familien chivnas ano khera. “But si bilache o kondicie sebepi kai si o barakes purane, pohajdrom o brishind del andre. Hari organizacie aven amende ano kampi te keren vizita, nane asistencia nikhastar. But avla mange laches kai 48 families silen beshipe an akala dui banese, valiani te akalen averen d ate keren lenge khera. Kate ine 90 familie, okola bersh irisaile an pere thana hem avdive isilen khera. Amenge valiani khera, se ake 10 bersh besha ano barake”, phenol I Krstich, tui te vakerol kai sebepi I polache integraciake ani Plemetin, valiani lenge da te keren pe khera se banese.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017