Vesti

Lokalna samouprava nema razumevanja za invalide rada u Gračanici

Opštinska organizacija invalida rada Prištine do 1999. godine postojala je u Prištini. Nakon skoro 4 godine nefunkcionisanja 2003. je ponovo formirana, nakon čega članovi ove organizacije svoja okupljanja i sve aktivnosti koje organizuje udruženje nastavljaju u Gračanici. Gostujući u emisiji Svet zdravlja na KIM radiju predstavnica udruženja Živoratka Popović je kazala da udruženje ima 313 članova, a da većinu od njih čine bivši radnici rudnika u Kišnici. Živoratka Popović kaže da istraživanja koja su sprovedena u Srbiji pokazuju da oko 70 odsto osoba sa invaliditetom živi u siromaštvu, zbog čega se ovo udruženje odlučilo da najsiromašnijim članovima mesečno pruža i materijanu pomoć. “Isto je i sa našim članovima, imamo jedan broj ljudi koji su na ivici siromaštva, a jedan broj koji su baš siromašni. Trudimo se da im pomognemo. Izborili smo se da im obezbedimo pomoć u vrednosti od 3.000 dinara mesečno, s’tim što to ne dajemo u novcu, već u životnim namirnicama. Takođe ako naši članovi negde putuju udruženje im plaća polovinu karte ili ukoliko odlaze privatnim vozilom, plaćamo im polovinu utrošenog goriva. ” Prema njenim rečima, udruženje opstaje uglavnom zahvaljujući Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, kao i stranim donatorima i ljudima dobre volje. Iako su opštinska organizacija, opština ima najmanje razumevanja za njih. “Materijalne, finansijske pomoći ima sve manje. Svi smo svesni da je ekonomska situacija teška i to je sada najveći problem. Zastrašujuće je i to što lokalna samouprava ne želi da pomogne ovoj ciljnoj grupi. Nekoliko puta smo im se obratili i zatražili pomoć od njih, ali ništa, oni nemaju dovoljno sluha za ovu ciljnu grupu. Kako da se nikada ne sete kada je u pitanju neka aktivnost, kada je u pitanju ta socijalna strana da nam pomognu? Mogli bi da pruže zaposlenje, jednom mladom čoveku koji je voljan da nauči i da radi. ” Pored cilja njihovog postojanja, koji je podizanje javne svesti društva o ravnopravnosti invalida udruženje organizuje i razna druženja, seminare, radionice, sportska takmičenja ekskurzije, razno-razne kurseve i slično.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017