Vesti

Binačka Morava potopila veliki broj useva u području sela Parteš, Donja Budriga i Pasjane.

Zbog naglog topljenja snega koji je ove zime padao u velikim količinama, Binačka Morava se izlila iz svog korita u području sela Parteš, Donja Budriga i Pasjane i potopila veliki deo useva zasejanih pšenicom. Poljoprivrednici iz ovog kraja kažu da ukoliko se voda iz ovih useva ne povuče za kratko vreme, šteta će biti velika, a da se trenutno ništa ne može preduzeti u sprečavanju daljeg izlivanja. Poljoprivrednik Stević Žarko iz sela Pasjane kaže da je materijalna šteta velika, jer voda već dugo pokriva useve: “To je stajaća voda i od nje pšenica samo požuti i uvene”. Binacka Morava je potopila i njive koje treba pripremiti za setvu kukuruza i ukoliko i ove površine ostanu pod vodom duže vreme, zakasniće se sa setvom pa će i prinosi biti znatno smanjeni. Pored korita Binačke Morave nalaze se najplodnije površine u Kosovskom Pomoravlju i od njih se očekuju najbolji prinosi. Ostale površine zasejane pšenicom su slabijeg kvaliteta pa su i prinosi skromniji. Inače, setva kukuruza ove godine koštaće dosta skuplje zbog povećane cene vestačkih djubriva i semena, pa veliki broj poljoprivrednika razmišlja da li da uopšte zaseju svoje njive.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017