Vesti

Uticaj svetske ekonomske krize na Srbe u Pokrajini

Ekonomska kriza za Srbe i nealbance u Pokrajini u proteklih deset godina nije ni prestajala. U nacionalnoj službi za zapošljavanje u Gračanici kažu da svetska ekonomska kriza nije značajno uticala na povećanje broja nezaposlenih na Kosovu i Metohiji jer je taj broj ionako bio visok. “Ekonomska kriza utiče vrlo malo, pošto je ovde specifična situacija. Srpsko ili nealbansko stanovništvo je uglavnom nezapošljeno ili su korisnici privremene novčane nadoknade. Imamo veoma mali broj ljudi koji su usled svetske ekonomske krize dobili otkaze ili su ostali bez posla. Kod nas se promena broja nezapošljenih lica uglavnom dešava završetkom školske godine kada stignu nove generacije koje se prijavljuju u evidenciju nezaposlenih lica“, kaže za KIM radio predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje Stojan Jovanović. Sekulić Saša vlasnik privatne firme, koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda, kao posledicu ekonomske krize u zemlji očekuje u najskorije vreme nagli pad kupovine. ”Na Kosovu i Metohiji kriza odavno traje. U zadnjih mesec dana oseća se pad kupovine naših proizvoda, a u narednim mesecima očekujemo još veći pad”, rekao je Sekulić. Za Srbe i nealbance na Kosovu kriza se oseća već dugi niz godina jer, kako kažu, penzije su male, a mogućnost za zaposlenje gotovo da ne postoji. Stopa nezaposlenosti za Srbe iznosi 93 odsto. Potpuno je neizvesno kako će ovi ljudi, koji uglavnom žive od neke vrste pomoći, preživeti ukoliko ta pomoć bude redukovana ili ukinuta.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017