Vesti

Špindeleger-Jeremić: Pomoć zbog zabrane ulaska zvaničnika Srbije na teritoriju KiM

Iako se Austrija i Srbija po pitanju statusa Kosova i dalje ne slažu, zajednički stav je da se mir i stabilnost na celoj teritoriji zapadnog Balkana moraju sačuvati, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije nakon razgovora sa Mihaelom Špindelegerom, ministrom inostranih poslova Austrije, javila je dopisnica KIM radija iz Beča, Gordana Kukić. Jeremić je rekao da je sa austrijskim državnikom razgovarao o nemogućnosti slobodnog kretanja zvaničnika Srbije na teritoriju KiM, što je zagarantovano Rezolucijom 1244 SB UN i kao takvo, to pravo se mora poštovati. Austrijski ministar Špindeleger obećao je pomoć u rešavanju, kako je rekao, ovog tehničkog pitanja. Na pitanje da li će i kad Srbija priznati Kosovo, ministar Jeremić je i ovaj put odgovorio “nikada”. Evropska perspektiva zapadnog Balkana, deblokada sporazuma o stabilizaciiji i pridruživanju Srbije u EU, kao i stavljanje Srbije na tzv. Belu šengen listu, bile su glavne teme razgovora Ministara spoljnih poslova Austrije i Srbije, danas u Beču. Austrijski ministar Mihail Špindeleger je naglasio da Beč i dalje podržava napore Beograda na putu ka EU i obećao pomoć za uvođenje bezviznog režima za građane Srbije. On je izrazio nadu da će zemlje koje blokiraju primenu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije u EU dati zeleno svetlo za njegovu primenu, zato što je saradnja Srbije sa sudom za ratne zločine u Hagu ocenjena kao pozitivna. “Srbija se trudi i potraga za preostalim optuženicima će se i nastaviti”, rekao je Špindeleger. Što se tiče ministra Jeremića, on je naglasio da ulazak Srbije u EU i u ovim teškim vremenima ostaje glavni strateški cilj, podvukavši da to neći biti ni tako lako, a ni tako brzo, kao što se prvobitno planiralo, ali je izrazio očekivanje da će u toku ove godine građani Srbije biti oslobođeni viza za ulazak u zemlje EU. Ekonomija je takođe bila jedna od tema današnjeg sastanka u Beču. Jeremić je naglasio da austrijske banke neće povlačiti finansijska sredstva iz Srbije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017