Vesti

Niš: Izbegli Romi sa Kosova ne žele povratak zbog nebezbednosti

U romskom naselju “Crvena Zvezda” u Nišu živi osam romskih porodica sa Kosova od kojih ni jedna ne želi povratak na Kosovo a kao glavni razlog za tu odluku navode nebezbednost i ograničenu slobodu kretanja. Ismet Neziri kaže za KIM radio da se sa svojim porodicom kako-tako snašao i da ne želi da se vrati u pokrajinu. “Imao sam kuću u Prištini, koja je uništena i na tom mestu je izgrađena druga zgrada. Mi smo stalno u pokretu u potrazi za poslom a to na Kosovu ne bih imao i za nas bi to bio logorski dom. Ovde u Nišu sam pre šest godina izgradio kuću na opštinskom zemljištu. Posla nema ali snalazimo se. Uz pomoć Crvenog krsta i Nevladinih organizacija preživljavamo, ” objašnjava svoj raseljenički život u Nišu Ismet Neziri koji nije dolazio na Kosovo od kako ga je napustio 1999. godine. “Stalno gledam i slušam o incidentima, o nestanku struje. Mislim da u takvom okruženju ne želim da vidim svoju porodicu”, zaključio je Neziri. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nish: Nashutne Rroma kotar i Kosova na mangen iranipe sebepi e narahacipnaskro -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ano rromani beshipe “Loi Cherhen” ano Nish beshna ohto rromane families katro Kosovo kotar save ni jekh na mangen te irinen pea no Kosovo sar najbaro phucipe si narahacipe hem na phiripe. Ismet Neyiri vakerla e KIM radioniske vakerla kai sar kidial nakhilo hem ka mangla te iriyen napalal. “Sineman kher ani Prishtina, savi si peravci hem ko kada than kerci si aver banesa. Amen but phirasa hem rodasa buci, asebepi kai kada nachi keras ano Kosovo, amen bi ovasas sar ano logoriskro kher. Katka ano Nish anglo shov bersh kerom kher ke komunakro than. Buci nane ama dikhasa te rodas pohajdrom. O Lolo krisi hem o Nagovertune Organizacie dena amen po hajci hem kidial kerasa amaro gjivdipe, ” vakerla katar poro naashutno gjivdipe ani Nish o Ismet savo na alo ano Kosovo sar ichilo athat katro 1999 bersh. “Dikhava hem shunava katro incidentia, kaj nane elektrika. Gjanava kai odoriga na mangav te dikhav me familia”, phencas o Neziri.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017