Vesti

SNV:Cilj represije prema Srbima u Šilovu je priznanje nezavisnog Kosova

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije najoštrije osuđuje postupak pripadnika KPS-a nad srpskim narodom, decom i ženama u Šilovu kod Gnjilana. U saopštenju dostavljenom KIM radiju SNV-a ističe da višednevno isključenje struje Srbima u selima Šilovo, Prilužje, Grace, Babin Most i Plemetina nije ništa drugo do nastavak pritiska na iseljavanje sa ovih prostora i nasilno primoravanje Srba da prihvate nezavisnu državu Kosovo, što predstavlja neprimeren presedan u savremenom društvu. Veće smatra da je jedan od glavnih činioca represivnog delovanja nad Srbima u pokrajini i pogrešno protumačena poruka i podrška Vašingtona Kosovu. Zato, Veće misli da represija koju privremene institucije u pokrajini ovih dana intenzivno vode nad Srbima u smislu etničkog čišćenja a radi ostvarivanja cilja etnički čistog nezavisnog Kosova, nije put koji će obezbeti stabilno i trajno rešenje na Kosovu. Zbog svega, SNV KiM traži od svih relevantnih institucija države Srbije kao i predstavnika političkih organizacija, da se zajedno sa Većem na demokratski, civilizovan i jedinstven način odupru ovakvim i sličnim pritiscima kojima je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017